Kulcs-Soft
Ebben a kategóriában nincs talált
További találatok megtekintése

Új adó jön júliustól: ezekre a termékekre kell fizetni

2023.05.19.

2023. július 1-jétől új adófajta lép életbe Magyarországon: a körforgásos termékdíj. Ez az adó azokat a termékeket érinti, amelyeket újra lehet hasznosítani, vagy amelyek hulladékká válva károsítják a környezetet. Ha Ön ilyen termékeket gyárt vagy értékesít, akkor ez Önt is érinti. Cikkünkben elmondjuk, hogy milyen termékekről van szó, és hogy mennyi adót kell fizetnie.

Mi az a körforgásos termékdíj?

A körforgásos termékdíj egy új adófajta, amely az Európai Unió előírása alapján kerül bevezetésre. A körforgásos termékdíj nem helyettesíti a már meglévő környezetvédelmi termékdíjat, hanem kiegészíti azt. A célja az, hogy a gyártók és a forgalmazók felelősséget vállaljanak a termékeik hulladékkezeléséért, és ösztönözzék a környezetbarát gazdálkodást.

Milyen termékek tartozhatnak alá?

A körforgásos termékdíj hatálya alá a következő termékkörök tartoznak:

  • gumiabroncs
  • irodai papír
  • reklámhordozó papír
  • sütőolaj és -zsír
  • textiltermékek
  • fából készült bútorok

Ezeknek a termékeknek a gyártói és első belföldi forgalmazói kötelesek megfizetni az adót.

Hogyan számolható ki az adó?

A körforgásos termékdíj három tételből áll:

  • Az általános termékdíjtétel: ez az adó alapja, amelyet a termék súlya vagy térfogata alapján kell megállapítani. Ez az adó tükrözi a termék környezetre gyakorolt hatását.
  • A kiterjesztett gyártói felelősségi díj: ez az adó a termék hulladékká válása után kell fizetni. Ez az adó fedezi a hulladékkezelés költségeit. Az adó mértéke termékkörönként változik.
  • A termékdíj-kedvezmény: ez az adókedvezmény azoknak a termékeknek jár, amelyek újrahasznosított anyagból készültek. Ez az adókedvezmény ösztönzi a környezetbarát termelést. Az adókedvezmény mértéke is termékkörönként változik.

A körforgásos termékdíj összege tehát az általános termékdíjtételből levont kiterjesztett gyártói felelősségi díj és a termékdíj-kedvezmény összege.

Kinek éri meg felkészülni?

A körforgásos termékdíj kiszámítása nem egyszerű feladat, ezért sokan a könyvelőik segítségét fogják kérni. A könyvelők viszont emelhetik a díjaikat ezért a plusz feladatért.

Ha Ön nem akar többet fizetni a könyvelésért, akkor érdemes felkészülnie az új szabályokra.

A Kulcs-Soft ezúttal is élen jár a változások lekövetésében

A hazai piacon szerzett 33 éves tapasztalatával a magyar vállalat ezúttal is biztosítja ügyfeleit arról, hogy ügyvitel programjai már a jogszabályváltozás hatályba lépése előtt felkészülnek az új helyzetre.

A szükséges szoftveres fejlesztések mellett (új sorok segítségével rögzíthetők lesznek a szóban forgó tételek, így a program automatikusan kiszámolja a kötelező díjat) a cég ezúttal egy online előadás keretén belül a szakmai háttér megismerésében is támogatja a témában érintetteket.

A jogszabályváltozás értelmezésében Kelemen István (Green Tax Consulting Kft.), míg a programhasználati alkalmazásban Kakuk Róbert (Kulcs-Soft Nyrt.) nyújt segítséget.

Az előadásra ITT lehet jelentkezni.

Az Ön szoftvere felkészült? Ha nem tudja, kérdezzen utána vagy látogasson el a Kulcs-Soft weboldalára és érdeklődjön szakmai támogatásért vagy egy jó ajánlatért.

Dátum: 2023.05.19.