Kulcs-Soft
Ebben a kategóriában nincs talált
További találatok megtekintése

Szja-bevallás: ami néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, ma már valóság – hasonló evolúciót vá

2024.04.16.

A személyijövedelemadó-bevallások forradalma után hasonló kezdődött a vállalatok áfabevallásánál is: a cégek és könyvelőik elkezdtek átállni az elektronikus ügyintézésre. Az eÁFA számos előnnyel kecsegtet, ráadásul mindjárt itt egy újabb bevallási határidő. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik kiemelt szakmai partnere, a Kulcs-Soft technológiai igazgatója, Hóbor Péter szerint az szja-bevallás evolúciójához lesz hasonló ez is.

Ahogy a személyi jövedelemadó-bevallásoknál átszoktunk az elektronikus ügyintézésre, úgy hódíthat a cégeknél is az eÁFA-bevallás – mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt partnere, a Kulcs-Soft technológiai igazgatója. Hóbor Péter szerint az eÁFA-rendszer számos előnnyel kecsegtet: gyorsabb, hatékonyabb és hibamentes, ráadásul a humánerőforrás-hiányon is enyhíthet.

Az eÁFA használata 2024. február 1. óta lehetséges akár havi, negyedéves vagy éves áfabevalláshoz, ám egyelőre csak opció, párhuzamosan fennmarad a hagyományos Általános Nyomtatványkitöltőn (ÁNYK) keresztüli bevallási lehetőség is.

Az eÁFA-bevallás minden eddiginél egyszerűbb digitális megoldás a szakértő szerint. Nem az a célja, hogy növelje a könyvelők terheit, hanem éppen ellenkezőleg: azt szeretnék, hogy az eszköz illeszkedjen a munkafolyamatokba.

"Tisztában vagyunk a könyvelői aggodalmakkal, és kiemelten fontos számunkra, hogy ne azt érezzék: az eÁFA csak újabb akadályt jelent munkájukban. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megkönnyítsük számukra az átállást"

– mondta Hóbor.

Melyek az eÁFA előnyei?

A 80 főt foglalkoztató, 2022-ben 2,4 milliárdos árbevételt elérő, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég részt vett a hivatal által létrehozott eÁFA-munkacsoport szakmai munkájában és konzultációiban is, amelyben lefektették a rendszer technológiai alapjait.

A teljes eÁFA-rendszer erényei pedig Hóbor Péter szerint a következők:

  • a bevallás közvetlenül a könyvelő programból, egyszerűen küldhető be a NAV-hoz, ezáltal a vállalkozások sok időt spórolhatnak meg, amit más üzleti tevékenységre fordíthatnak;
  • növeli a hatékonyságot is, hiszen az automatizált rendszer révén gyorsítja és egyszerűsíti a folyamatot, nem szükséges átváltani más rendszerekre, ÁNYK-ra;
  • csökkenti a hibalehetőségeket, mivel a NAV előzetesen elvégzi az adóbevallások ellenőrzését, a rendszerbe már csak a hibátlan bevallások kerülhetnek be. Sőt, a NAV a bevallás tartalmi részét is ellenőrzi, és amennyiben kockázatot észlel, figyelmezteti a beküldőt;
  • mindezek együttesen elősegítik a jogszabályi megfelelést is. Az elektronikus bevallási folyamat egyszerűsíti a kötelezettségek jogszerű teljesítését, biztosítva, hogy minden adózási eljárásuk megfeleljen a hatályos jogszabályoknak.

A technológiai igazgató hozzátette: az egyszerűbb bevallási folyamat különösen a komplex vállalkozási tevékenységet folytató cégeknek lehet hasznos, 

az eÁFA-rendszer az előnyei révén pedig enyhíthet a szakmában tapasztalható erőforrás-hiányon is.

Mindjárt lejár egy újabb határidő

Hamarosan háromezer könyvelő számára válik elérhetővé egy új modul a Kulcs-Soft könyvelőprogramjában, amellyel nemrég a hazai cégek közül az elsők között nyújtottak be egy teljesen elektronikus áfabevallást az egyik kiemelt ügyfelükkel.

Az eÁFA-bevallás lehetséges határidejei ugyanis a következők (voltak):

  • a havi bevallási gyakoriságú adózóknak 2024. február 20.
  • a negyedéves gyakoriságú bevallóknak 2024. április 20.
  • az éves gyakoriságú adózóknak pedig majd 2025.

Ahhoz, hogy az eÁFA-ra való váltás az érintettek számára minél zökkenőmentesebben valósuljon meg, a Kulcs-Soft szakértői ügyfélszolgálata telefonon és e-mailen is elérhető – nem csak a cég ügyfelei számára. Ezenkívül specifikus információs anyagok és oktatóvideók találhatók azoknak, akiknek kérdéseik támadnak az új rendszerben a könyvelőszoftverből közvetlenül benyújtott áfabevallásra vonatkozóan. Emellett a társaság díjmentes próbaidőszakot hirdet az eÁFA-bevallás könyvelőszoftverében 2024. december 31-ig.

Párhuzamok az szja-bevallással

A technológiai igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy van egy párhuzam az eÁFA-bevallás ése a májusban esedékes szja-bevallás között: néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy a magánszemélyek pár kattintással nyújtsák be az szja-bevallásukat, ma viszont már ez a jellemző.

 "A következő néhány évben hasonló evolúciót várunk az áfa területén is"

– folytatta Hóbor Péter, aki úgy véli: ami ma még újszerű megoldásként jelenik meg a piaci szereplők kínálatában, az néhány év múlva ugyanolyan természetes részévé válik a vállalkozások mindennapjainak.

(forrás: Világgazdsagág)

Dátum: 2024.04.16.