Kulcs-Soft
Ebben a kategóriában nincs talált
További találatok megtekintése

Sikeres generációváltás a Forbes-ban is!

2021.06.30.

Rengeteg cég/cégvezető bukik el azon, hogy képtelen megtalálni azt a személyt, aki méltóképp viszi tovább a vállalkozás vezetését. A Forbes friss cikkében ezzel kapcsolatos tapasztalatairól a Kulcs-Soft vezérigazgatója, Szabó Ervin fejti ki gondolatait és egyben tanácsait a sikeres generációváltáshoz.
 
8 pont a sikeres generációváltásról, tapasztalatból
 

1. Van egy evolúciója a családi cégátadásnak.  Próbálja ki gyermekét, legjobb belső kollégáját, külső nagyreményű üstököst, nagy multi tapasztalattal. Ha szerencséje van, akkor ezek között megtalálja a megfelelő utódot. Ha nem, akkor ezeket el kell buknia, hogy koncentrálni tudjon egy valós utódra. 

2. Generációváltás témában a legtöbb forrás a tulajdonos szemszögéből közelíti meg a problémakört.
 
3. Biztos bukás, ha maradnak hosszútávon a cégében védett emberek.
 
4. Senki nem ülhet rögtön az ön székébe, fogadja el, hogy egy cégátadás akár 4-5 évig is eltarthat.
 
5. Az új ember szemszögéből
 
  • Mindegy, mennyire csillogó névjegykártyával érkezünk meg egy családi cégbe, el kell magunkat fogadtatni a kollégákkal, a tulajdonos feleségével, a tulajdonos barátaival és az ügyfelekkel, a sorrend sem lényegtelen.
  • A kezdeti bizalmatlanság természetes. 
  • Új vezetőként példát kell mutatni, kezdetben nem nagy horderejű témákban is eredményeket kell szállítani, és lépésenként lehet csak haladni.
  • Az már egy jó jel, ha maguk a kollégák mondják ki egy idő után, hogy kedves tulajdonos, miért nem adja át a cégének irányítását XY-nak.
 
6. Egy „kézi irányítású” családi cég életében már egy új potenciális vezető beillesztése is viharos helyzet, nem lehet rögtön egy új menedzsmentet felépíteni.
 
7. Egy kis- és középvállalkozásban a kollégák sokszor fogadást kötnek, hogy vajon meddig marad az új főnök
 
8. Ahogy idősödik az ember, és cégvezetőként sok csatát megvívott, hajlamos konfliktuskerülővé válni, hisz már belefáradt az állandó csatározásokba.
 
A részletes cikket a Forbes oldalán tudja elolvasni, mely a linkre kattintva érhető el.: https://forbes.hu/uzlet/generaciovaltas-fonok-ceo-alapito-kulcssoft/

Dátum: 2021.06.30.