Kulcs-Soft
Ebben a kategóriában nincs talált
További találatok megtekintése

NAV 2020: A könyvelőkre hárul a kötelező adatszolgáltatás?

2020.02.05.

Ahogy arról már korábban is írtunk, 2020-tól szigorít a NAV a kötelező adatszolgáltatás körén. Ennek értelmében MINDEN, NEM MAGÁNSZEMÉLYNEK KIÁLLÍTOTT SZÁMLÁT BE KELL SZOLGÁLTATNI ONLINE (a változás minden jel szerint július 1-jétől lép életbe).

Vagyis a szigorítás immár szinte kivétel nélkül minden vállalkozást érint, értékhatártól függetlenül. Ráadásul a hibásan feltöltött számlák után súlyos pénzbírságot szabhat ki a NAV, de ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha a feltöltés elmarad és a számla 5 napnál később kerül fel a rendszerbe.

A változtatást egyértelműen azok fogják leginkább nehézségnek megélni, akik korábban kézi számlatömböt használtak és a szigorítás után is ennél szeretnének maradni. Ugyanis ezeket is kivétel nélkül fel kell tölteni az online felületre – így gyakorlatilag kétszer kell elvégezni ugyanazt a munkát.

Sokan azonban úgy gondolják, hogy a feltöltéssel járó feladatokat egyszerűen letudhatják, ha azt a könyvelőre bízzák.

LE KELL SZÖGEZNÜNK: NEM EZÉRT VANNAK A KÖNYVELŐK.

  • A könyvelőknek nincs ilyenfajta kötelezettségük és nem is várható el tőlük, hogy ezt elvégezzék a vállalkozások helyett.
  • Biztosan lesznek olyan könyvelők, akik elvállalják az online adatszolgáltatással járó munkát, ugyanakkor a cégeknek ezért valószínűleg plusz költséggel kell számolniuk.

Ez utóbbi éves díja viszont könnyen előfordulhat, hogy magasabb. mintha számlázó programot vásárolnának (ami természetesen jóval több funkciót is biztosítana számukra a kötelező NAV feltöltésen kívül).

 

Számlázó program mellett döntene?

Itt találja a lehetőségeket: https://www.kulcs-soft.hu/termekek/szamlazo-program

Dátum: 2020.02.05.