Kulcs-Soft
Ebben a kategóriában nincs talált
További találatok megtekintése

KOBAK 1.1 - Sikerrel vesszük az átállást

2019.03.25.

Az adóhatóság az ígért időpontban, január végén elérhetővé tette az idei évre tervezett számla XML séma módosítások első körének részletes technikai specifikációját. 2019 április 30-tól már egyetlen számlát sem fog befogadni a jelenlegi 1.0 verziószámú séma alapján előállított XML dokumentumokkal (a „régi” adatszolgáltatásokkal kapcsolatos helyesbítések, sztornózás is csak az 1.1-es verzióval fog felkerülni a rendszerükbe).
 
Az alábbiakban összegzésre kerül, hogy pontosan milyen módosítások történtek az online számla adatszolgáltatás tartalmában, ezzel párhuzamosan milyen újdonságokra kell felkészíteni szoftvereinket. Nem csak a számla XML-ek előállításának, hanem beküldésének módja is megváltozik (TLS 1.2 bevezetése, korábbi verziók tiltása). Ennek következményeként szintén fejlesztéseket kell eszközölni a számlázó programjainkban.
 

Mi változik az online számla adatszolgáltatás tartalmában?

A NAV, az adatminőség javítását jelölte meg az online számla változtatások céljaként. Ennek érdekében több ponton részletesebb adatszolgáltatást várnak el a számlázóprogramoktól, mint korábban. Ez egyrészt új adatelemek bevezetését, valamint korábbi, opcionális elemek kötelezővé tételét jelenti az XML dokumentumokban. 
 
Alapvetően hat ponton történt módosítás (a kommunikációs csatorna átalakítását kivéve), amelyről annak is érdemes képbe kerülnie, aki nem dolgozik ugyan az XML állományok előállításán, viszont érintett abban, hogy az XML dokumentumok előállításához megfelelő mennyiségű és minőségű adat legyen elérhető a számlázórendszerekben.

1. Alkalmazott árfolyam

Ennek a korábban még opcionális elemnek májustól minden adatszolgáltatásban szerepelni kell, még abban az esetben is, ha a számla amúgy forintban került kiállításra. A forint számlákon fix 1-es értéket, minden más esetben a számla lezárásakor alkalmazott árfolyamot kell itt megadni. Ez szoftverhasználati szempontból semmilen plusz terhet nem ró Ügyfeleinkre.
A devizás módosító számlák esetében külön figyelemmel kell eljárni, mert az ezekre vonatkozó adatszolgáltatásokban is kötelező elemmé vált az árfolyam.

2. Kötelező az áfamértékek szerinti összesítés

Megszűnik az áfamérték szerinti összesítő elem opcionális alkalmazásának lehetősége, ez az adat szintén kötelező lesz. Májustól csak olyan számla XML dokumentumokat fogad el az adóhatóság, amelyben ez az elem is megadásra került. Ezen adatok beillesztése szintén kizárólag technológiai feladat.
Fontos, hogy azon módosító számlák esetében, ahol a módosítás a számlasorokat nem érinti, az áfamérték szerinti összesítő megadása akkor is kötelező.

3. „Időkorlát” bevezetése

2019. májusától a „date / time típusú” értékeket tartalmazó mezőkben nem szerepelhet 2010.01.01-et megelőző dátum és időpont. Legyen ez a teljesítés, a kelt, az esedékesség, vagy akár az elszámolási időszak záró dátuma. Egy ennél korábbi dátum szerepeltetése blokkolhatja az adatszolgáltatás befogadását, ezért beépítésre kerül, hogy 100.000 Ft-ot meghaladó áfa esetén, amennyiben 2010.01.01 előtti dátum van megadva bármely fent felsorolt mező esetén, a számla mentés nem lesz lehetséges.

4. Új hibakódok kerültek bevezetésre

Részben az XSD mostani módosításából, részben korábbi tapasztalatokból adódóan mind a technikai és blokkoló hibák, mind pedig a figyelmeztetések köre is módosult.  Ezen kívül az ellenőrzések megengedőbb kerekítési algoritmusának beépítésével próbálják csökkenteni a kiküldésre kerülő figyelmeztető üzenetek számát.

5. ÁFA kulcs validáció

A NAV által biztosított értékkészleten kívül eső áfa mértékek beküldése sikertelen adatszolgáltatást eredményez. Ez azt jelenti, hogy az alábbi áfakulcsok lesznek használhatók: 0.05, 0.07, 0.12, 0.18, 0.2, 0.25, 0.27, 0 
Természetesen csak abban az esetben, ha az adott bizonylat adatszolgáltatás köteles.
A fent felsorolt 5 ponthoz azon kívül, hogy a megfelelő programverzió telepítésre kerül, semmilyen egyéb adminisztrálás, felhasználói beavatkozás nem szükséges. A szoftver figyelmeztetni fog, ha a NAV által nem elfogadott adatok vannak beállítva a számlán.
 
Az Online Számla adatszolgáltatás 1.1-es interfész verziójának egyik legnagyobb módosulása a mennyiségi egységekkel kapcsolatos. Ez lehet az egyedüli pont, amely plusz felhasználói ráfordítást igényel(het) abban az esetben, ha a szoftver által automatikusan elvégzett kategorizálást felül kell bírálni.

6. A számlán szereplő mennyiségi egységek kategorizálása

A természetes mennyiségben kifejezhető tételek számára egy listát tett közzé a NAV, az általa elfogadható mennyiségi egység „fajtákról”. Ezek a következők: Darab, Kilogramm, Tonna, Kilowatt óra, Nap, Óra, Perc, Hónap, Liter, Kilométer, Köbméter, Méter, Folyóméter, Karton, Doboz. 
Amennyiben a számlán szereplő mennyiségi egység megnevezése nem sorolható be egyik típusba sem, lehetőség van egyfajta „Saját” kategória használatára.

Mi várható még az online száma kapcsán?

Az Online Számla Rendszer honlapján további két módosítási lépcsőt jeleztek 2019-re. Az adóhatóság közleménye alapján 2019 végére az XML séma az 1.2 és az 1.3 verziókkal jelölt fejlődésen fog keresztülmenni, amiről azonban mindeddig nem kerültek további részletek publikálásra. 
 

Dátum: 2019.03.25.