Kulcs-Soft
Ebben a kategóriában nincs talált
További találatok megtekintése

Hamarosan itt a KOBAK- A számlatömb ideje lejárt?

2018.02.23.

Sokat lehet hallani mostanában a számlázó szoftvereket érintő NAV bekötésről, a KOBAK-ról, vagy hivatalos nevén a Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszerről. Hogyan érinti ez a változás a hagyományos, kézi számlát használó vállalkozásokat? Netán örökké véget érhet a papír számla használat?  Mai cikkünkben mindent elárulunk, amit csak tudni lehet a változásokról.

 

Miben változik meg egy vállalkozó élete 2018 július 1-től?

Ha számlázását szoftveren keresztül intézi, akkor igazából semmiben, hiszen a Kulcs-Soft minden fejlesztést elkészít úgy, hogy zökkenőmentes legyen az adatszolgáltatás. A szoftver automatikusan kiválasztja azon számláikat, ahol az ÁFA érték meghaladja a 100.000 Ft-ot, és már küldi is a NAV-nak, ezzel elkerülve az akár 500.000 Ft-os bírságot. 

Viszont azon vállalkozóknak, akik kézi számlatömböt használnak, elég sok plusz terhet jelent majd az adatszolgáltatás. Attól, hogy nem szoftverrel számláz, még ugyan úgy vonatkozik rá a 100.000 forint ÁFA tartalmú számlák adatszolgáltatása. Ezt a NAV oldalán létrehozott felületen kell majd rögzítenie minden vállalkozónak. De gondoljunk csak bele, minden kiállított számlánál ki kell számolni saját kezűleg az ÁFA értéket, figyelni, hogy az online rögzítést elvégezze, nehogy büntetést kapjon. Így nagyon megnövekedik az adminisztrációs teher.

 

Természetesen nem kell rögtön számlázó szoftverre váltania senkinek, ha úgy gondolja használhatja még kézi számlatömbjét, azonban maga a NAV is azt tanácsolja mindenkinek, hogy válasszon szoftveres megoldást, hiszen sokkal egyszerűbb lesz így a mindennapi adminisztráció. https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/kerdesek_es_valaszok

 

Sokan úgy gondolják, hogy a KOBAK rendszer bevezetése a kézi számlák végét is jelentik, ugyanis valószínűleg a NAV a későbbiekben tovább fogja csökkenteni az adatszolgáltatásra kötelezett számlák ÁFA összegét, ezzel akkora adminisztrációs terhet téve a vállalkozások vállára, hogy a kézi számla egyszerűen eltűnik a mindennapokból.

 

Ha ilyen egyszerű és kényelmes a szoftveres számlázás miért használnak mégis számlatömböt néhányan?

Tapasztalataink alapján úgy látjuk sokan azért választják a tömböt, mert tartanak a szoftverektől, ismereteiket nem tartják elegendőnek ahhoz, hogy vállalkozásuk számlázását így végezzék el. Pedig, ha tudnák, hogy mennyire egyszerű a Kulcs-Soft számlázóit használni, pláne a hamarosan érkező BizXpert online számlázónkat, biztosan elfelejtenék a számlatömböt.

 

Néhányan a magas költségektől tartanak, de ha kicsit utána számolnak rájönnek, hogy sokkal olcsóbban oldanák meg számlázásukat, mint a kézi módszerrel. Arról nem is beszélve, hogy aki most regisztrál ezen az oldalon (https://szamlazo.bizxpert.hu) legújabb szoftverünkre, az ingyen használhatja az idők végezetéig. Tehát az anyagiakért kár aggódni.

Attól, hogy az ügyfeleik mit fognak reagálni pedig pláne nem kell félniük, hiszen ki ne szeretne egy könnyen átlátható, igényes nyomtatványt kapni, egy gyűrött fecni helyett.

 

Ha ránk hallgat nem húzza sokáig a szoftverre váltást, hiszen az adatszolgáltatás bevezetéséig még van ideje megismerkedni a szoftveres számlázással, és így Önnek sem jelent majd problémát az átállás.

 

Egyszerű számlázást kívánunk,

Kulcs-Soft

Dátum: 2018.02.23.