Kulcs-Soft
Ebben a kategóriában nincs talált
További találatok megtekintése

Itt egy korszak vége lassan: viszlát, ÁNYK!

2024.05.30.

Számos új funkció bevezetésén van már túl  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése  egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.


Mi történt? „Az eÁFA fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani, addig folyamatosan bővítjük az új funkciókkal a rendszert” – mondta el Dr. Varró György, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) osztályvezetője . Mint a szakértő fogalmazott, az eÁFA sikeresen indult el idén februárban, ám egyelőre még nem teljes a rendszer.


Milyen funkciók élesednek a közeljövőben? Már július 1-től bővül az eÁFÁ-ban elérhető funkciók köre, onnantól lesz lehetőség a rendszerben önellenőrzést végezni, a visszajelzések szerint ugyanis eddig ez volt az egyik legnagyobb akadálya az eÁFÁ-ra való tömeges áttérésnek – tette hozzá. A további várható funkciók között említette, hogy lehetőség lesz a rendszerben soron kívüli ÁFA-bevallást is benyújtani, valamint a rendszer képes lesz kezelni a jogelőd-jogutód kapcsolatot is – mindkét új funkció várhatóan 2025. január elsejétől lesz elérhető a rendszerben.


A NAV az élen. Az online közvetített kerekasztal-beszélgetésen Firkala Csaba, az EY adóügyekhez kapcsolódó szolgáltatások senior managere ezzel együtt is úgy véli, hogy a NAV élen jár az adónyilvántartási csatornák digitalizációban európai szinten. Ennek alapját főként az adja, hogy az online számlázási és egyéb elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségeknek
köszönhetően a NAV rengeteg adatot gyűjt össze, amelyeket egyfajta szolgáltatásként
használ fel, például amikor elkészíti az adózok áfa-bevallás tervezetét.

 

Szerző: Forbes, "Itt egy korszak vége lassan: viszlát, ÁNYK!" 2024. máj 29.  Itt egy korszak vége lassan: viszlát, ÁNYK! - Forbes.hu

Dátum: 2024.05.30.