Kulcs-Soft
Ebben a kategóriában nincs talált
További találatok megtekintése

Interjú a Kulcs-Soft legelső ügyfelével

2021.02.04.

Interjú Fehér György vállalkozóval, a Kulcs-Soft legelső ügyfelével

Több, mint 30 évvel ezelőtt Fehér György történelmet írt, amikor ő lett a Kulcs-Soft legelső ügyfele. A vállalkozó most visszatért az üzleti életbe, egy valami azonban nem változott: ismét a Kulcs-Soft újgenerációs szoftverét választotta cége ügyeinek irányításához. Ennek apropóján beszélgettünk vele múltról, jelenről és természetesen minden vállalkozás legnagyobb kihívásáról, a jövőről.

 

Ön szűcs mesterséggel foglalkozott a kezdetekben, illetve a most induló új vállalkozása is ezt a nem éppen gyakori tevékenységet viszi tovább. Miért ezt a szakmát választotta magának?

Családi hagyomány, örököltem. Apám szűcsmester volt világ életében, így adott volt a lehetőség.

Bevallom, roppant izgalmas számunkra, hogy valaki a változó magyar piaci viszonyok ellenére 30 év után is megmarad vállalkozónak. Mindig is saját céget szeretett volna alapítani?

Soha nem voltam munkavállaló, mindig kitaláltam valamit és azt végig is vittem. Volt, amikor nagyon a csúcsig eljutott a dolog… őszintén szólva általában el is jutott. Lényegében nem csak szűcsmesterként dolgoztam, volt egy ruhagyáram is. A szőrme szakma egy téli szezon, nyárra is ki kellett találni valamit, hát kitaláltam a ruhát – ebből lett a ruhagyár.

 

Nem titok, hogy Ön a Kulcs-Soft első ügyfele volt és most újra minket választott, ami óriási megtiszteltetés számunkra. Kíváncsi vagyok, az első vállalkozása indításakor miért döntött úgy, hogy egy ügyviteli szoftverrel támogatja meg a vállalkozását?

Volt pár ruha nagykereskedés akkoriban, én viszont úgy éreztem, hogy tovább lépni kell lépni, profivá kell válni - ezért kitaláltam, hogy mindent felviszünk számítógépre. Annyit értettem az egészhez, hogy hogy néz ki kívülről egy számítógép. Aztán közölték velem, hogy ehhez egy program is kellene. Na akkor mondtam, hogy rendben van, küldjenek valakit, aki ezt megcsinálja.

 

Tehát akkor Kulcsár Tiborral így ismerkedett meg.

Igen, nekem őt ajánlották, mint egy kezdő, számítástechnikával foglalkozó ember, aki most jött ki az egyetemről. Az első pillanatban szimpatikus volt, elkezdtük „gyúrni a dolgokat”. Én elmondtam, mit szeretnék, Tibor pedig összerakta. Az viszont teljesen véletlen, hogy mi ketten így össze tudtunk dolgozni, egy volt a gondolkodásunk. Tudtam, mit akarok csinálni, hova akarok eljutni és ő is pontosan tudta - lásd a Kulcs-Soft 30 év után is itt van.

 

Az eddig elhangzottak alapján akkor egyértelműen mondhatjuk, hogy ezek a szoftverek nem voltak elterjedtek, nagyon új volt?

Egyetlen ruha nagykereskedés volt akkoriban, amely programmal működött – ez volt az enyém. Ebben benne volt a szállítólevél, a számlázás, készletnyilvántartás, tehát minden szükséges elem. Mindenki más csak úgy volt ezzel, hogy „papír, ceruza, aztán jöjjön a vevő, fizessen és menjen”.

 

Akkor mindenképpen segítette a szoftver a vállalkozás sikerét.

Persze. Lényegében mindent felajánlott nekem a program, de az alkalmazottakat is könnyen ellenőrizni lehetett ilyen formában. Tudtam pontosan azt is, mennyi volt a forgalom – az ezt megelőző időkben csak saccolni lehetett mennyit adtunk el, mennyi maradt. Így minden sokkal tervezhetőbb is lett.

 

Gondolja, hogy manapság már nem is lehetne akár egy ügyviteli szoftver nélkül – például papíron – végezni a vállalkozással kapcsolatos feladatokat?

30 ével ezelőtti fejjel való gondolkodáshoz képest ezek a programok már nagyon sokat tudnak. Ha az ember megtanulja és eszerint megy tovább, akkor nagyon könnyű az élet. Jelen pillanatban ez már követelmény, naprakésznek kell lennem, ha nagyon jó akarok lenni és ez nem megy egy jó program nélkül.

 

A beszélgetésünk egyik apropója, amit már korábban is említettünk, hogy ismét elindította vállalkozását – amihez ezúton is gratulálunk és sok sikert kívánunk. Ha az elmúlt 30 évre visszatekint, miben látja most a legnagyobb kihívást a piacon, miben könnyebb/nehezebb most? Miben kell máshogy gondolkodnia egy vállalkozónak?

Mások voltak az értékesítési lehetőségek. Elszaladt a világ… nem biztos, hogy jó irányba. Mindenki eladni akar, mindenki a legjobbat akarja csinálni és a legprofibban. Muszáj lépést tartani a felgyorsult világgal – én például ledöbbentem, hogy egy program jelen pillanatban mit tud. Egy vállalkozónak ma már minden területhez értenie kell és tudnia kell, hova akar eljutni. Nem lehet megállni, ellavírozni a meglévő tudással – itt már mindent tudni kell a gyártástól az értékesítésig naprakészen, precízen.

 

Tulajdonképpen akkor 30 évvel ezelőtthöz képest jóval gyorsabban is kell alkalmazkodni.

Nagyon gyorsnak kell lenni. Először fejben – mindig már a következő lépést kell tudni ahhoz képest, amit abban a pillanatban csinálsz.

 

Az új kihívások mellé viszont a Kulcs-Soft újgenerációs ügyviteli szoftvere mellett döntött. A korábbi tapasztalat mellett fontos volt, hogy a választott program mögött olyan cég álljon, amelynek az identitása, társadalmi szerepvállalása egyezzen az Ön által képviselt nézetekkel?

Nem volt kétséges, hogy a Kulcs-Soft-ot választom, hiszen pontosan tudtam, mit fogok kapni. Úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy a Kulcs-Soft egy család.

Az elmúlt időszakban jó néhány fesztiválon megfordultam a saját standommal. El kell mondanom, akárkivel beszéltem, mindenki tudta, mi/ki az a Kulcs-Soft. Ez a közel 30 év munkája, hogy mindenki tudja, ismeri a céget.

 

Szabó Ervin vezérigazgatónk egy nemrég megjelent interjúban beszélt arról, hogy a Kulcs-Soft esetében a leggyakoribb igeidő a jövő idő. Fontosnak tartja, hogy egy vállalkozás ne csak kövesse, hanem diktálja is a piaci trendeket és ne a jelenben gondolkodjon, hanem a jövőt készítse elő?

Ervin nagyon jól gondolkodik, előre kell nézni – amire más még nem is gondolt, azt már meg is kell csinálni. Minél előbbre kell látni, ezen múlik a siker akár a következő 30 évben is.

Dátum: 2021.02.04.