Kulcs-Soft
Ebben a kategóriában nincs talált
További találatok megtekintése

30 éves múlt jövőidőben - Piac és Profit

2019.10.11.

Számtalan, a kilencvenes években alakult hazai vállalkozás néz szembe mostanában a generációváltás kihívásával. Számukra is mintául szolgál az idén 30 éves jubileumát ünneplő Kulcs-Soft története. Az alapítóval, Kulcsár Tiborral és a vezérigazgatóval, Szabó Ervinnel beszélgettünk átadásról, átvételről és a cég előtt álló újabb harminc évről.

Akkor kell a céget másra bízni Kulcsár Tibor szerint, amikor úgy látjuk, az új ember jobban irányítaná a működést, mint az alapító. Olyan ez, mint amikor a gyerekünket átadjuk a tanárnak.

Kulcsár Tibor: – Mi vállalkozók álmodozók vagyunk, ezért hoztunk létre céget. Megalkottuk, neveltük, egészségessé és nyereségessé tettük. De eljön az a pont, amikor az a feladat, hogy egészségben tartsuk: megmaradjon a lendülete, a nyereségessége, a jó hangulata. És lehet, hogy erre már nem a tulajdonos a legalkalmasabb személy, hiszen őt az érzelmei vezérlik. A Kulcs-Softnál már jövőidőben fogalmazunk: az előző harminc évre alapozva a jövőt építjük közösen Szabó Ervinnel.

Mennyi ideig tartott az átadás- átvétel időszaka, és mi volt a munkamegosztás?

K. T.: A döntés előtt két évvel már nézegettem a szóba jöhető jelölteket, köztük Ervint is. Az volt a kérdésem, hogy örülnék-e, ha öt év múlva ő nyilatkozna, mint a társaság vezérigazgatója. A válaszom igen volt, elkezdtünk tárgyalni 2016-ban. Fél év kellett ahhoz, hogy nagyon pontosan lefektessük az elveket, amelyek mentén együtt dolgozunk majd. Ez az alapító és az új vezető feladata. A változást viszont Ervinnek kellett átvinnie a szervezeten: átültetni a folyamatokba, tudatosítani a munkatársakban.

Szabó Ervin: – A sikerben óriási szerepe van a folyamatosságnak: meghatároztuk a sorrendet, hogy az egyes területek – gazdasági ügyek, kereskedelem, marketing, innovációs fejlesztések – irányítása hogyan kerül hozzám. Mindkét fél részéről nagyfokú érettségre van szükség. Mindenkiben ott a tettvágy. Tibor a harmincéves rutin alapján végezte a dolgát, nekem pedig éreznem kellett, hogy mi az a pont, ahol már én jövök. Az alapító tulajdonos feladata a társaság jövőjének építése, a vezérigazgató dolga az alapműködés kialakítása úgy, hogy az a jövőképet szolgálja. A kérdéses helyzetekben pedig mindig a kezdetekkor írásban lefektetett és mindkettőnk által aláírt elvek döntöttek, így nem volt vita. De nem rögtön vezérigazgatóként csöppentem bele a harmincéves történetbe. Azt nem lehet egy ilyen nagy múltú cég esetében. Projekteken dolgoztam, egyrészt azért, hogy Tibornak legyen alkalma felmérni, hogyan teljesítem a rám bízott feladatokat, másrészt azért, hogy legyen alkalmam megismerni a vállalati kultúrát. Az volt a célunk, hogy a folyamat végén a hazai kkv-k elé állhassunk, és azt mondhassuk, itt a minta a sikeres generációváltásra.

Az átadás-átvétel időszakában a cégek általában befelé fordulnak.

Sz. E.: Valóban, az átadás-átvétel két éve alatt a feladatok megduplázódtak. Tőzsdei cégként át kellett alakítanunk a gazdálkodásunkat és a könyvelésünket a nemzetközi IFRS standard szerint, ami egy kkv számára óriási feladat, de a hozama is hatalmas: ezután már a nemzetközi befektetők és ügyfelek számára is átlátható és mérhető a vállalat működése. A GDPRmegfelelőség is komoly kihívást jelentett, hiszen harminc év alatt 65 ezer ügyfél választott Kulcs-Soft terméket. 2018-ban új irodaházba költöztünk, és bevezettük a BizXpert online, mobil környezetben is futó számlázószoftvert a hazai piacon. A legnagyobb tavalyi projektünk pedig, hogy bekötöttük a számlázóprogramokat a NAV-hoz. Volt olyan időszak, hogy hétszeres ügyfélszolgálati terheléssel működtünk.

 Ez is azt igazolja, jó irányba megyünk. 2017 és 2018 során minden fő mutatónkban – árbevétel, ügyfélszám, nyereségesség, részvényárfolyam – dinamikusan nőttünk.

K. T.: A Kulcs-Soft a piaci előnyét a folyamatos innovációnak köszönheti, és annak, hogy rendszeresen újabb ügyviteli szoftvert fejleszt a kis- és középvállalatok számára. Az alapvető stratégiánkon az átalakulás idején sem változtattunk. Abban sem volt kérdés köztem és Ervin között, hogy ahogyan eddig, továbbra is a kkv-knak fejlesztünk számlázó-, könyvelő-, bérszámfejtő és egyéb kiegészítő programokat.

Min dolgoznak most a Kulcs-Softnál?

Sz. E.: A negyedik generációs szoftverünk már egy felhőalapú, komplett ügyviteli rendszer, ami integráltan kezeli a vállalat minden folyamatát és minden adatát. A felhasználó nincs az irodai számítógéphez kötve, a felületeket akár mobiltelefonról, akár laptopról eléri a világ bármely pontjáról.

K. T.: Egy rendszer szolgálja ki az egyes területek igényeit: az alkalmazott telefonon kaphatja meg a bérjegyzékét, a könyvelő a mobilján ellenőrizheti a kiállított számlákat, míg a tulajdonos egyben átlátja a cég minden adatát, az utalásokat, a beérkező számlákat. De nem minden előzmény nélküli ez a fejlesztés. A BizXpert online számlázóprogramunk sikere magáért beszél: öt év alatt nemzetközi szinten 145 ezren töltötték le.

Nem lassítja az újdonságok megjelenését a szakemberhiány?

K. T.: Nem gondolom, hogy bármikor nehezebb vagy könnyebb lett volna jó munkaerőt találni, mint ma. Persze segít a tőzsdei jelenlétünk, a harmincéves múltunk és a fejlesztő iskolákkal kialakított kiváló kapcsolatunk.

Hogyan tartják meg a munkatársakat?

Sz. E.: Nem babzsákkal, nem csocsóasztallal és nem is cafeteriával, hanem szakmai kihívásokkal. Akinek csillog a szeme, az nálunk mindig talál izgalmas, új feladatot.

Idén harmincéves a vállalat. Hogyan ünnepelnek?

 Sz. E.: Fontos számunkra, hogy segítsük azokat, akik kikerülnek az iskolapadból, és egyszer majd ügyviteli szoftvereket fognak használni. Idén szeretnénk elérni, hogy háromszáz oktatási intézménynél a mi szoftverünkön keresztül tanulják meg a szakma alapjait. Számukra ingyen kínáljuk a terméket, sőt igény esetén a tanárok oktatását is biztosítjuk.

K. T.: A BizXpertet is ingyenesen adjuk harmincezer vállalkozásnak. Sokan megkérdezik, hogy miért.  Mert ezzel segítjük az induló vállalkozásokat, mi pedig rengeteg fontos visszajelzést kapunk a termékfejlesztéshez. Ha van tízezer felhasználónk, az tízezer tesztelőt is jelent.

Dátum: 2019.10.11.