Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató – Kulcs-Bér 2013. január/3.


Megjelenési dátum: 2013. január 21.

Tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy azon ügyfeleink, akiknél a frissítés nem volt sikeres, a 2013. január 22-étől elérhető Kulcs-Bér 2013. január/3. telepítő fájl ismételt letöltésével tudják orvosolni a felmerült problémát.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A 2013. január/3. verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Új foglalkozási viszony – „Filmipari statiszta” alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás szabályozása »
Új utalási formátum – Kinizsi Bank (NetB@nk CSV) »
Nyilatkozatok aktualizálása »
2013. Havi integrált gazdaságstatisztikai jelentés »
Közalkalmazottak jövedelem elszámolása »
Munkaidőkeret számítás »
Távolléti díj számítás egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén »
Alapbér jellegű jövedelem jogcímek kezelése távolléti díjszámításban »
2013. – Alkalmazás minősége kódok »
1358 Nyomtatvány »

Új foglalkozási viszony – „Filmipari statiszta” alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglalkoztatás szabályozása

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Efotv.) 1. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„filmipari statiszta”: az a természetes személy, aki a 3711 FEOR számmal azonosított foglalkozásúnak minősül, feltéve, hogy tevékenysége a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben meghatározott filmalkotás elkészítésében való kisegítő (pótolható) jellegű részvételre irányul és e tevékenységből származó napi nettó jövedelme nem haladja meg az e törvényben meghatározott mértéket. A filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12 000 forintot. A 2. § 8. pontjában meghatározott munkáltató által fizetendő közteher mértéke a filmipari statiszta alkalmi munkára irányuló egyszerűsített foglakoztatása esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként 3000 forint.

Programunkban alapértelmezetten biztosítjuk a Egyszerűsített fogl. – Filmipari Statiszta foglalkozási viszonyt, amelyet a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok alapértelmezéseinek visszatöltése után lehet kiválasztani a dolgozó jogviszony alapadatainál.

Új utalási formátum – Kinizsi Bank (NetB@nk CSV)

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Új utalási formátummal bővítettük a munkabér, illetve a közteher utalás formátumát. Ez a formátum lehetővé teszi a Kinizsi Bank felé történő utalási fájl elkészítését. Amennyiben „NetB@nk CSV” formátumban szeretnének utalási fájlt készíteni, ezt a Törzskarbantartások/Közös törzsek/ Bank opcióban a kiválasztott bank tulajdonságainál állíthatják be. Alapértelmezetten a Kinizsi Bank irányába történő utalási fájl a jövőben ilyen formátumban fog elkészülni.

Nyilatkozatok aktualizálása

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Módosításra kerültek a jogszabályi változásoknak megfelelően az alábbi nyomtatványok, amelyek elérhetők a „Nyilatkozatok” menüpontban:

- Adóelőleg- nyilatkozat 2013. évben az adóelőleg megállapítása során figyelembe vehető költségekről
- Adóelőleg- nyilatkozat 2013. évben a családi kedvezmény érvényesítéséről a munkáltatótól származó bevétel adóelőlegének megállapításához
- Adóelőleg- nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítéséről 2013-ban
- ÚJ! Külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata a 2013. évben adókedvezmény érvényesítéséhez
- Nyilatkozat a 16. évnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság igénybevételéről

2013. Havi integrált gazdaságstatisztikai jelentés

Prémium verzióban elérhető funkció

2013. január / 3 verziójától aktualizálásra került a havi integrált gazdaságstatisztikai jelentés a 2013 évi változásoknak megfelelően. A nyomtatvány elérhető az Adatszolgáltatások / KSH felé / Munkaügyi jelentés opcióban. A nyomtatvány 2013–tól alapértelmezetten felgyűjti a közfoglalkoztatott jogviszonyban számfejtett dolgozók adatait is, ezért a szűrőablakról lekerült annak választási lehetősége, illetve új sorral bővült a 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállalókra vonatkozóan. Az elkészült munkaügyi jelentést a jövőben a KSH Elektra rendszerén xml formátumban lehet majd elküldeni, mely a jelenlegi verzióban még nem található, természetesen a jövőben ez is megvalósításra kerül.

Közalkalmazottak jövedelem elszámolása

Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Az új verzió letöltését követően a közalkalmazottak bértábla szerinti besorolásának megfelelően kiszámolja a program a dolgozó alapbérét, figyelembe véve, hogy el kell érnie a minimálbér („A” és „B” fizetési osztály), illetve a garantált bérminimum („C” fizetési osztálytól) összegét. Ettől a verziótól nem számol a program az alapilletmény összegével.

Munkaidőkeret számítás

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Alapértelmezettként a munkaidő keret a munkarendben meghatározott napi munkaidő valamint az adott hónapban elszámolható munkanapok szorzataként kerül meghatározásra.

Amennyiben 5/2-től eltérő munkarendben foglalkoztatott munkavállalók részére a munkarendben meghatározott napi munkaidőtől eltérő óraszámmal szeretnék meghatározni a munkaidő keretet, erre ad lehetőséget az „5/2-től eltérő” beállítás, valamint a kapcsolódó napi munkaidő megadási lehetőség: „Havi/ többhavi munkaidőkeret számításakor használt napi órakeret”.

Fontos! A munkaidő keretben történő foglalkoztatottak jövedelem elszámolásához szükséges a részletes jelenlétadatok rögzítése a programban.

Távolléti díj számítás egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A Kulcs-Bér programban a Munka Törvénykönyve előírásainak megfelelően távolléti díj a munkarendbe rögzített napi munkaidő óráira kerül elszámolásra. Ezért a munkarend naptárban megszüntetésre került a „Szabadságra és betegszabadságra elszámolt napi órakeret” mező.

Alapbér jellegű jövedelem jogcímek kezelése távolléti díjszámításban

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Új jövedelem tulajdonság került bevezetésre a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Jövedelem jogcímekre vonatkozóan, amely alapján megadhatjuk, hogy az ilyen jogcímen számfejtett , vagy ilyen jogcímen rögzített jövedelem összege a távolléti díj alapját képezze –e az adott hónapban.

Abban az esetben, ha a számfejtett összeg kerül jelölésre, az ezen a jogcímen számfejtett érték képezi az aktuális havi távolléti díj alapját, amennyiben a Teljes havi (rögzített) összeget állítjuk be, akkor az egyéb jövedelmeknél rögzített összeg kerül a távolléti díj alapjába. Az osztószám ebben az esetben is havi béres dolgozónál 174, részmunkaidős esetén pedig az ezzel arányos osztószám.

2013. – Alkalmazás minősége kódok

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Változott a magánszemély nyugdíjas státuszának jelölésére szolgáló (az alkalmazás minősége rovat 1-2. kódkockája).

Az alábbi változások léptek életbe:

Programunk jelen frissítéssel párhuzamban a nyugdíjas foglalkozási viszonyban rögzített dolgozók alkalmazás minősége kódjait a változásoknak megfelelően automatikusan módosítja, illetve megfelelteti a 2013-ban használatos kódokkal. Azonban javasolt ezek ellenőrzése. Az ellenőrzés megkönnyítése érdekében bővítettük a Kompakt és Prémium verziókban elérhető Vezetői információk/Állományi lista adatait. A Személyi adatok/ Nyugdíj típusa opció kibővül az ellátásokkal is, amely segítséget nyújt az ellenőrzésben.

1358 Nyomtatvány

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziónktól már elérhető az Adatszolgáltatás/NAV felé/ 1358 opcióban a 1358 nyomtatvány a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó és a biztosított mezőgazdasági őstermelő szociális hozzájárulási adó és járulék kötelezettségeiről bevallás.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések