Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér verziótájékoztató – 2015. december /4 (v2040)


Megjelenési dátum: 2016. február 18.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

1553


1553
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A vállalkozói tevékenységet folytató, vagy általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélynek a bevallási kötelezettségét 2016. február 25-éig, egyéb esetben 2016. május 20-áig kell teljesítenie.

A frissítés letöltését követően elérhető a 1553-as nyomtatvány a programban, az Adatszolgáltatások/NAV felé/53-as menüpontban.

1553

Az adatszolgáltatás összeállítását megelőzően, kérjük legyenek kedvesek ellenőrizni a nyomtatvány paraméterezését! A gyárilag fellelhető jövedelem jogcímek esetén a beállítás alapértelmezetten megadásra került, amennyiben azonban egyedileg felvett jövedelem jogcímeket is számfejtenek, ezek beállításáról Önöknek kell gondoskodni!

A 1553 paraméterezése a Beállítások/Számfejtés beállításai/53 és 53 hozott adatok menüpontokban érhető el.

Amennyiben a dolgozó más munkahelyről vagy kifizetőtől hozott adatokkal is rendelkezik a 2015. évre vonatkozóan, ezeket fel tudják rögzíteni a dolgozó adatlapján a Bérügyi alapadatok/Adó adatlap/Hozott szekcióba. Ennek köszönhetően a program ezeket a jövedelem adatokat is fel tudja gyűjteni az 53-as bevallásba.

Programunk a 1553-as bevallás elkészítésekor kizárólag azon alap eseteket emeli át az ÁNYK- ba, amelyek rögzítve, illetve számfejtve lettek a Kulcs-Bér programban. Természetesen miután a bevallást átadtuk az ÁNYK felé, ott tovább szerkeszthető!

Az 53-as opciót választva az általános szűrőablak jelenik meg, ahol le tudjuk válogatni azon dolgozókat, akiknek szeretnénk elkészíteni az 53-as bevallását. A szűrő felületen lehetőség van foglalkozási viszonyok szűrésére is. Alapértelmezetten azok a dolgozók lesznek megjelölve, akik önadózást választottak, ellenkező esetben ugyanis vagy munkáltatói adóbevallás készül az M29-es nyomtatvánnyal vagy a NAV készíti el a dolgozó bevallását a bevallási nyilatkozat alapján.

53-szűrőablak

Az önadózói státusz a munkavállaló adatain belül, a Bérügyi adatok/Adószámítási adatok opcióban adható meg.

önadózó

Csoportos bevallási mód megadására is lehetőséget biztosítunk, az 53-as menüponton belül:

önadózói státusz csoportos módosítása

A 1553 –as felgyűjtése előtt megadhatjuk, hogy a hozott adó adatlapon szereplő adatok is felgyűjtésre kerüljenek –e, tehát abban az esetben, ha évközi belépőről van szó, és a programban ki lett töltve a hozott adó adatlap, az opciót jelöljük be:

hozott adatok

Hozott adó adatlap adatainak felgyűjtése: Amennyiben évközi belépő 1553- as bevallását készíti, és a belépéskor az átadott adó adatlap alapján feltöltésre került a dolgozó Bérügyi adatok/Adó adatlap/Hozott szekció, mindenképp hagyja bejelölt állapoton ezt a sort, mert csak így kerülnek felgyűjtésre a „hozott” adatok.

FONTOS! Amennyiben a hozott adó adatlapon ingatlan bérletből származó jövedelmet rögzített, kérjük figyeljen rá, hogy a 1553-as bevallásban az önálló tevékenységből származó jövedelem esetén külön soron kell feltüntetni az ingatlan bérletből származó jövedelmet! Az adó adatlapon nem kell ezt az adatot külön feltüntetni, ezért szükséges ebben az esetben ellenőrizni az 53-as bevallás 7-es, 8-as sorát.

Mentett adatok felgyűjtése: Abban az esetben, ha már készült 1553- as felgyűjtés, és ez az opció bejelölt állapotú, akkor az előzőleg felgyűjtött adatok kerülnek ismételt megjelenítésére. A funkció nagy jelentőséggel bír abban az esetben, ha már készített 1553- as bevallást a megjelölt dolgozóval összefüggésben, azonban az elkészítés óta módosított a 1553- as paraméterezésében, vagy akár a dolgozó számfejtésében. Amennyiben a módosított adatokkal kívánja ismételten felgyűjteni a bevallást, vegye ki a pipát a „mentett felgyűjtés visszatöltése” sorból.

Abban az esetben, a munkavállalónak szja többlete keletkezik, és nyilatkozata szerint a teljes összeget visszakéri, a jövedelem kifizetésekben beállított bérfizetési típusnak megfelelően kerül felgyűjtésre a dolgozó állandó lakcíme, vagy a bankszámlaszáma. Természetesen az adatok szabadon módosíthatóak. A bevallás kelte, illetve helység mező kitöltése is automatikusan történik, ide szintén a dolgozó állandó lakcíméhez tartozó város neve kerül felgyűjtésre – mivel a dolgozó önadózó – , illetve a bevallás elkészítésének dátuma.

A felgyűjtéseket a program a következőképpen biztosítja:

•Súlyos fogyatékos kedvezmény:

A programban számfejtett hónapok vonatkozásában súlyos fogyatékos kedvezmény esetén annyiszor 5.250 forint kerül felgyűjtésre a 1553-B lap 49. sorára, ahány hónapban az Adószámítási adatok és kedvezmények pontban felrögzítésre került a súlyos fogyatékos kedvezmény. Év közbeni belépő esetében a fentieken kívül a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába rögzített súlyos fogyatékos kedvezmény az intervallumként megadott időszak hónapjai és a súlyos fogyatékos kedvezmény havi összege (5.250Ft) szorzata összegében kerül felgyűjtésre a 1553-B lap 49. sorára.

•Családi adókedvezmény:

1553-A lap 22. sor: Az eltartottak után járó családi kedvezmény törvény szerinti összegét kell feltüntetni ebben a sorban. A program ezt a sort kalkulált értékkel tölti fel, amelyet a Kulcs-Bér programba rögzített eltartottak, valamint a hozzájuk kapcsolódó „Családi kedvezményre jogosult” illetve „Családi kedvezménynél figyelembe vehető” beállítások figyelésével számol. Fontos!!! Mivel kalkulált adat, szíveskedjen ellenőrizni helyességét!

Amennyiben Ön számfejtett a dogozónak családi adóalap kedvezményt az év folyamán, de a bevallás összeállításakor nincs kitöltve a 22. sor, kérjük legyen kedves ellenőrizni a dolgozóhoz felrögzített eltartott adatlapján a „Családi kedvezményre jogosult” illetve „Családi kedvezménynél figyelembe vehető” beállítások jelöltségét. Ezek hiányában a program nem tudja kalkulálni a törvény szerint igénybe vehető összeget.

1553-A lap 24. sor: A programban számfejtett hónapok vonatkozásában családi kedvezmény esetén az „Adószámítási adatok és kedvezmények” pontban havonként felrögzítésre került családi járulék kedvezmény összegek összesítése kerül felgyűjtésre a 1553-A lap 24. sorára. Év közbeni belépő esetében a fentieken kívül a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába rögzített (610. sor) családi adóalap kedvezmény összege is felgyűjtésre kerül ebbe a sorba.

1553-A lap 25. sor: Ez a sor tartalmazza a jogosult személyek által együttesen érvényesíthető járulékkedvezmény összegét. (22.sor – (23.sor b + 24.sor b))

1553-A lap 26. sor: Azt az összeget kell feltüntetni a 25. sorból, amelyet a bevallást benyújtó személy kíván érvényesíteni.

1553-A lap 27. sor: Ez a sor tartalmazza az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezmény összegét.

1553-A lap 28. sor: Abban az esetben kerül feltöltésre, ha van még érvényesíthető családi kedvezménye a bevallást benyújtó személynek. A 1553-A lap 30. sorban csak akkor kerül feltüntetésre az év folyamán járulékkedvezmény érvényesítése szempontjából figyelembe vehető egészségbiztosítási- valamint nyugdíjjárulék összege, ha ez a sor kitöltött.

Kérjük, feltétlenül ellenőrizze a fenti sorokat, valamint a 1553-B lap 22. sorát, mivel a családi adókedvezmény sor adatát befolyásolhatja a kedvezmény megosztása, a kedvezményhez kapcsolódó jövedelemkorlát valamint az év közbeni belépést megelőző időszak tényleges jogosultsága, amelyek a felgyűjtött összeg módosításának szükségességét eredményezhetik!

Családi adóalap kedvezmény várandósság esetén: Abban az esetben, ha a munkavállaló eltartott szekciójában van olyan gyermek adat rögzítve, ahol a születés ideje nincs kitöltve, DE a születés várható idejében található adat, és 2015- ben érvényesített családi adóalap kedvezményt, akkor a 1553-as bevallásba kizárólag a magzat ténye, azaz a várandósság kerül átemelésre. A többi szükséges adatot a kiállított igazolás alapján kell megadni:

magzat

Egyszerűsített foglalkoztatottak szja bevallása

A 2014. évtől megváltoztak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemre vonatkozó szabályok. Önnek csak abban az esetben kell bevallania az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmét, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének illetve a garantált bérminimum napibérként meghatározott összegének szorzatát (e szorzat a továbbiakban: mentesített keretösszeg). Ebben az esetben jövedelemként kizárólag a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani az 1. sor „d” oszlopában.

A mentesített keretösszeget tehát a következők szerint kell megállapítani:

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár.

A 2015. év folyamán a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő esetén 2015. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 105.000  forint.

Az előzőektől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2015. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 122.000  forint.

A mentesített keretösszeg megállapításánál alkalmazott napi összegek: 5.620 Ft (garantált bér) és 4.830 Ft (minimálbér)

A foglalkoztatás napjainak számát kell megszorozni az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegével (4.830 Ft/nap), illetve középfokú iskolai végzettséggel ellátható munkakörben történő foglalkoztatás esetén a garantált bérminimum meghatározott napi összegével (5.620 Ft/nap)

A mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet abban az esetben is szerepeltetni kell az adóbevallásban, ha Önnek más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme nem volt a 2015. adóévben.

A filmipari statisztaként végzett, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya alá tartozó alkalmi munkából származó bevételből nem kell jövedelmet megállapítani és bevallást benyújtani. Ez esetben a 3711 FEOR számmal azonosított filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12 000 forintot.

A fentiekre tekintettel a Kulcs-Bér programban lehetőséget biztosítunk, az egyszerűsített foglalkoztatottak 1553-as adatszolgáltatásának elkészítésére.

Alapértelmezettként, azok kerülnek felgyűjtésre, akik 2015. december 31-én aktív jogviszonnyal rendelkeznek, akár egyszerűsített foglalkoztatottként is. (Ez alól kivételt képeznek a Filmipari statiszták, akiknek továbbra sem kell ezen jogviszonyukra tekintettel adóbevallást készíteniük.) Amennyiben az év folyamán korábban foglalkoztatott munkavállalónak szeretné elkészíteni az éves adóbevallását, a „Csak 2015.12.31-én aktív jogviszonyban állók” beállítást szükséges módosítani a szűrések között.

20151231-én jogviszonyban állók

A felgyűjtést követően, azon foglalkoztatottak neve, akiknek adatszolgáltatásai sem az „A”, sem a „B” és a „C” lapja nem tartalmaz adatot, piros színnel kerül kiemelésre és automatikusan nem készül el a bevallásuk. Azonban, ha módosítjuk valamely lapon az adatokat, egy ismételt ellenőrzés lefutásának eredményeként kijelölésre kerülnek, és elkészíti a program az adóbevallást.

A beolvasás menete az ÁNYK (AbevJava) keretprogramba

A 1553 –as bevallás bérprogramból történő közvetlen nyomtatására nincs lehetőség. A nyomtatás illetve a feladás érdekében a bevallást meg kell nyitni az ÁNYK programban!

Az ÁNYK (AbevJava) programot megnyitva első lépésként a Szerviz/Csoportos importálás pontjában a „Hozzáad” gombra kell kattintani. Ekkor megjelenik a kiválasztott import file típusú állományok listája, amelyből a megfelelőt ki kell választani (CTRL+A billentyűkombinációval az összes fájl kijelölhető), majd aktiválni kell a Megnyitás funkciót. Ezt követően az Indítás gombra kattintva megtörténik a kiválasztott állomány importálása. Az állomány ezt követően az Adatok/Nyomtatvány megnyitása pontban szerkesztésre megnyitható.

Az ÁNYK-ban történt megnyitást követően kérjük legyenek kedvesek ellenőrizni az elkészült bevallások helyességét a csoportos ellenőrzés funkció segítségével!

Ezt az opciót az ÁNYK Adatok/Csoportos műveletek menüpontban találják.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések