Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató 2016. február (v2050)


Megjelenési dátum: 2016. február 03.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

Cafetéria nyilatkozatok csoportos rögzítése
Eltartottak adatkezelésének módosítása
Új jövedelem jogcím – Kultúra utalvány (adómentes)
EB16
Árfolyamnyereségből származó és vállalkozásból kivont jövedelem


Cafetéria nyilatkozatok csoportos rögzítése
Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltésével elérhetővé válik Ügyfeleink részére a cafetéria nyilatkozatok csoportos rögzítése.

A fejlesztésnek köszönhetően lehetőségünk van a dolgozók egy kiválasztott csoportjához vagy a teljes dolgozói állományhoz hozzárendelni a cafetéria nyilatkozatot, ahelyett hogy a dolgozói adatlapra egyesével belépve kellene ezt megtenni. Ennek köszönhetően rengeteg időt spórolhatunk az év eleji teendők közepette.

Az Elszámolás/Választható béren kívüli juttatások/Csoportos nyilatkozat rögzítés menüpontban érjük el a funkciót.

Szűrőablak segítségével tudjuk kialakítani azt a dolgozói csoportot, akik részére a nyilatkozatot szeretnénk berögzíteni:

A felületen találjuk a csoportos beállítás lehetőségét, ahol meg tudjuk adni a nyilatkozat keretösszegét akár a rekreációs akár a béren kívüli juttatások esetén. A program a belépés dátumának függvényében automatikusan elvégzi a keretösszeg arányosítását. Alapértelmezett beállítások mellett a nyilatkozatok hatálydátumaként a tárgyév január 01-ét állítja be, de természetesen ez az adat is módosítható kézzel a beállító ablakban.

csoportos cafetéria nyilatkozat beállítás

A funkció további előnye, hogy a rögzítéssel egy időben megadható a nyilatkozat státusa is, ami a webes használat esetén további segítség a felhasználónak, a státus előkészítve állapotra állítása esetén a nyilatkozatok azonnal szinkronizálhatók a webre.

A nyilatkozatokhoz azonban nem csak keretösszeget tudunk megadni, hanem a nyilatkozatban választható juttatások, juttatás csomagok is beállíthatóak:

csoportos cafetéria nyilatkozat juttatás rögzítés

A juttatás csomagok kiválasztásakor akár az éves tervet is fel tudjuk tölteni a dolgozókhoz:

éves terv feltöltése

Ennek természetesen akkor van jelentősége, ha nem weben keresztül nyilatkoztatjuk a dolgozókat.

A nyilatkozatok berögzítése mellett lehetőség van a korábban rögzített nyilatkozatok csoportos módosítására is.

A módosítás felületét szintén az Elszámolás/Választható béren kívüli juttatás menüpontból érik el. A felület felépítése megegyezik a rögzítő felülettel.

Amennyiben a nyilatkozatokat már véglegesítettük, nincs lehetőségünk a tartalmát módosítani tovább.

Eltartottak adatkezelésének módosítása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Az eltartottak adatainak rögzítése 2016. január 01-től kiemelten fontos feladat. A családi adóalap kedvezmény igénybevételének számfejtése és a kapcsolódó adatszolgáltatások teljesítése miatt módosítani kellett a rögzítésre szolgáló adatlap tartalmát és az itt tárolt adatok kötelezőségét.

Miután a családi adóalap kedvezményt magzat után is igénybe lehet venni, lekerült az adatlap kötelező elemei közül a magzat neve és születési helye. Természetesen ez csak abban az esetben érvényes, amennyiben az eltartott kapcsán nincs megadva sem születési dátum.

Magzat esetén így egyedül a nyilatkozaton szereplő eltartotti minőség, a jogosultság jogcíme valamint a változás dátuma a kötelező adat.

A módosítások átvezetésre kerültek az eltartottak importálására szolgáló felületre is. Módosult a mintatáblázat és az importáló felület felépítése. Az importáló így már kezeli az nyilatkozaton szereplő új adatok beolvasását.

Szintén módosításra került az állományi lista eltartottak lekérdezése is. Ide is átvezetésre kerültek a nyilatkozathoz kapcsolódó beállítások.


Új jövedelem jogcím –  Kultúra utalvány (adómentes)

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

2016.január 01-től bővült a cafetéria juttatások palettája az Erzsébet Plusz elektronikus kártyával.

Az új Erzsébet kártya a SZÉP kártyákhoz hasonlóan külön zsebekkel rendelkezik, ami az egyes juttatás típusokat jelenti, melyeket a kártya kezelni tud. Ezek: étkezési, ajándék, iskolai, kultúra, sport és gyermekvédelmi juttatások

Az egyes zsebek felhasználhatósága megegyezik a papír alapú utalványok felhasználásával.

A munkáltató által adható és a kártya által kezelt juttatások közül a frissítést követően már az adómentes kutúra utalvány is elérhető.


EB16

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkciók

A verzió megjelenéséig az OEP nem publikált 2016-ra aktualizált nyomtatványt a társadalombiztosítási ellátások elszámolásához.

Egyeztetve az egészségbiztosítási pénztárral, ezidáig nem alkalmaztak módosításokat sem a nyomtatványon sem az azt fogadó programban, így a 2015-ös formátumnak megfelelően elérhető a nyomtatvány a programban.


Árfolyamnyereségből származó és vállalkozásból kivont jövedelem

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Két gyári jövedelem jogcím, az árfolyamnyereségből származó és a vállalkozásból kivont jövedelem esetén módosításra került az adózási mód beállítása.

Az osztalék 16% helyett osztalék 15% került beállításra a 2016. év előírásainak megfelelő módon.

Amennyiben számfejtették már az idei évben a szóban forgó két jövedelem jogcím valamelyikét, kérjük végezzék el az érintett számfejtéseket ismét, hogy a helyes adókulccsal kerüljön elszámolásra a jövedelem!

Az okozott kellemetlenségért ezúton is szíves elnézésüket kérjük!


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések