LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Főkönyvi kivonat lekérdezése – Könyvelő program


Főkönyvi kivonatot a Listák / Főkönyvi kivonat menüpontból kérhetünk le, ennek kiválasztása után szűrőpanelt jelenít meg a program, amelyen megadhatjuk a lekérdezés szempontjait.

A szűrőfeltételek között beállíthatjuk, hogy:

» mely időszak adataira vagyunk kíváncsiak,
» mely főkönyvi szám(ok)on könyvelt adatokat szeretnénk lekérni,
» adott részleg-, illetve munkaszámokon milyen forgalmat könyveltünk.

Lekérhetünk továbbá:

» Nyitó főkönyvi kivonatot (használjuk a Nyitóval / Időszaki nyitóval opciókat),
» Záró főkönyvi kivonatot (használjuk a Záróval (eredmény) / Záróval (mérleg) opciót),
» Részleg- vagy munkaszámra összesített főkönyvi kivonatot.

Friss fejlesztésként került be a programba (2012. júliusi verzió) az időszaki forgalom elkülönített megjelenítése. Az időszaki forgalom opció bekapcsolása esetén a korábban megszokott, nyitó értékeket is tartalmazó, halmozott forgalom helyett az időszaki forgalom jelenik meg, amely a beszűrt időszakba tartozó forgalmi értékeket mutatja, a nyitó naplóban könyvelt adatokon kívül. A halmozott forgalom továbbra is lekérhető a szoftverből, ha nem kapcsoljuk be az új opciót.

» Időszaki nyitóval: a megadott teljesítési időszak, plusz az időszaki nyitó értékek megjelenítése a főkönyvi kivonaton,
» Nyitóval: a megadott időszaki záró dátumig valamennyi forgalmi értéket megjelenít a főkönyvi kivonaton, a nyitó naplóra könyvelt tételeket, az időszaki nyitó értékét és a megadott időszakot is.
» Időszaki forgalom: a beszűrt időszakba tartozó forgalmi értékeket mutatja, a nyitó naplóban könyvelt adatokon kívül.
» Záróval: a záró naplóban könyvelt tételeket is figyelembe veszi a lista összeállításánál.

Új fejlesztésként került be a programba (2012. novemberi verzió) a záró tételek külön eredmény és külön mérleg típusú megkülönböztetése.  Így lekérhető egy olyan főkönyvi kivonat, melynek egyenlege csak az eredményszámlák zárását tartalmazza, a mérlegszámlák zárása nélkül.

Automatikus záráskor az Átvezetések, a 8-9-es számlaosztály kivezetése, az Adózott eredmény kivezetése mind Eredmény típusú záróra kerülnek; a teljes nyitás elindításával létrejövő 1-4 számlaosztály zárási tételei pedig Mérleg típusúak lesznek.

Záró naplóba történő kézi könyveléskor lehetőségünk van a könyvelés ablakban megadni, hogy milyen típusú záró tételként szeretnénk azt könyvelni.

Így már a programban a zárás és a teljes nyitás elvégzése után is lekérhető olyan főkönyvi kivonat, melyen az eredményszámlák zárása látszik, viszont a mérlegszámlák zárás előtti egyenlegét még láthatjuk.

A főkönyvi kivonat lekérdezésekor a Lista lehetőségeknél, így már megjelenik a „Záróval (eredmény)” és a „Záróval (mérleg)” opciók bekapcsolási lehetősége. Amennyiben csak a „Záróval (eredmény)”-t pipáljuk be, akkor kaphatjuk meg azt a főkönyvi kivonatot, melyen a mérleg számlák lezárása előtti egyenlegeket láthatjuk, ha mindkét zárót kiválasztjuk, akkor a megszokottnak megfelelően minden főkönyvi számunk lezárt állapotát fogja mutatni főkönyvi kivonatunk.

Felmerülő igény szerint, kiegészítő opciókat is használhatunk a főkönyvi kivonat lekérdezésénél.

» Számlaosztályok: akkor kapcsoljuk be, ha csak a 0-9 számlaosztályok adatait szeretnénk listázni, ezek alábontásait nem,
» és főszámlák: a számlaosztályok mellett, az alábontások gyűjtőszámláit is mutatja (pl. 3 » 31, de 311-et nem).
» Csak karton számlák: csak az alábontások adatait listázza, a számlaosztályok és a gyűjtőszámlák adatait nem (pl. 311, de 3-at, 31-et nem).
» Számlaosztályonként új lap: minden számlaosztály adata új oldalon jelenik meg (nyomtatási képen és nyomtatásban is).
» Üres kartont is listázza: azokra a sorokra vonatkozik, ahol valamennyi oszlop tartalma nulla, nem csak a megadott időszakra vonatkoztatott forgalom. Ezek a kartonok alapértelmezésben nem kerülnek nyomtatásra.

Hasznos tipp: több Ügyfelünk kérésére, a 2012. júliusi (és frissebb) programverziókban alapértelmezésként aktiváltuk a Nyitóval / Időszaki nyitóval opciót.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések