PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Folyamatos teljesítésű számla könyvelése – Könyvelő program


A 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv. ) 58. §-ának (1) bekezdése szerint: termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik. (…)

A hivatkozott előírás az áfafizetési kötelezettség keletkezésének időpontjára, mint teljesítési időpontra vonatkozik, és nem érinti (nem érintheti) a két fél közötti szerződésben rögzített, a szolgáltatásnyújtás teljesítésére vonatkozó teljesítési időpontot. (…) Az Áfa tv. szerinti teljesítési időponttal kell az áfafizetési kötelezettséget az áfabevallásba beállítani, ezzel az időponttal lehet az előzetesen felszámított áfát levonásba helyezni, míg a szerződés szerinti teljesítés időpontjával kell a számlát a könyvviteli nyilvántartásokban rögzíteni. (…)

(Forrás: Wolters Kluwer Jogtár)

Folyamatos teljesítésű számlák könyvelése előtt állítsuk be a szükséges áfa-átvezetési számlákat, a Beállítások / Alapbeállítások / Elszámolási időszak oldalon.

Elszámolási időszakos számlák áfa-átvezetésének beállítása

A fenti beállítás elmulasztása esetén ideiglenesen nem könyvelhetünk elszámolási időszakos számlákat, erről a szoftver figyelmeztetést küld.

Hiányos beállítások miatti figyelmeztetés

A beállítások módosítása után válasszuk a Könyvelés / Elszámolási időszakos számlák lehetőséget. A menüpont használatával csak vevő vagy szállító naplóban könyvelhetünk. A tételek könyvelése a korábban megszokott módon történhet, annyi különbséggel, hogy a rögzítési képernyőn beállíthatjuk az elszámolási időszak záró dátumát is.

Elszámolási időszak záró dátumának megadása

Folyamatos teljesítésű számláink számviteli és áfa-teljesítési időpontja eltérhet egymástól. Az áfa dátumát itt is a teljesítés mezőben adhatjuk meg (az áfa-analitikán ez a dátum jelenik majd meg), az elszámolási időszak mező pedig az itt könyvelt tételek számviteli teljesítésére vonatkozik, főkönyvi kivonat lekérdezésekor tehát ez a dátum lesz a mérvadó.

Az itt könyvelt tételek áfa-vonzatának könyvelése átvezetési számlákon keresztül történik. Ha utólagosan, a módosításból lekérve megvizsgáljuk ezeket a számlákat, láthatjuk, hogy a megadott áfa-átvezetési számlákon (példánkban: 36821, 36822) keresztül könyvelődtek áfa-tételeink, vegyes naplóban, az alábbiak szerint:

T 466 Levonható áfa K 36821 T.évi elsz. idősz. áfa átvez.
vagy
T 36821 T.évi elsz. idősz. áfa átvez. K 467 Fizetendő áfa

Devizás szállítói számlák könyvelése esetén (a megfelelő programbeállítások mellett) az áfa árfolyam-különbözet is elszámolásra kerül.

Hasznos tipp: a szoftver figyeli az elszámolási időszakos számlaként rögzített tételek új időszakra (pl. a 2023-as évre) vonatkozó dátumait.

A 2013-as évre átnyúló áfát tartalmazó elszámolási időszakos számlák vegyes naplóba rögzítendő technikai áfa tételei a program Zárás és nyitás/Nyitás/Teljes nyitás indítása és/vagy a Csak a folyószámla analitika nyitása funkciójának futtatásával automatikusan átkerülnek az új évbe. A program erről – a figyelmeztetés kikapcsolásáig – üzenetet is küld:

Az új évre átnyúló teljesítésű áfa-tételek megerősítő üzenete

Ha a 2022-es év zárása előtt szükségünk lenne ezekre az áfa tételekre a 2023-as év nyitó naplójában, kézileg rögzíthetjük őket:

Vegyes napló,
T 466 Levonható áfa – K 36821 Újévi elszám. idősz. áfa átvezetési számla, vagy

Vevő esetén, ugyanúgy vegyes napló,
T 36821 Újévi elszámolási időszakos áfa átvezetési számla – K 467 Fizetendő áfa.

Ha a kézi rögzítést követően futtatjuk az automatikus zárást-nyitást, ne felejtsük el törölni ezeket a tételeket, a duplikáció elkerülése érdekében.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések