Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató: Kulcs-Bér 2012. december/6.


Megjelenési dátum: 2013. április 25.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

1253 bevallás »

1253 bevallás

Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Örömmel tájékoztatunk minden Kulcs – Bér felhasználót, hogy idén megvalósításra került a 2012 –es programunkban a 1253- as bevallás, azaz a Bevallás a 2012. évre a személyi jövedelemadó, a járulék, a különadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás kötelezettségről szóló bevallás elkészítésének lehetősége.

A 1253 paraméterezése a Beállítások/Számfejtés beállításai/53 és 53 hozott adatok menüpontokban érhető el. Az 53 paraméterező menüpontjában a program az alapértelmezetten biztosított jövedelem jogcímeket a megfelelő sorokhoz rendelve ajánlja fel, valamint az 53 hozott adatok paraméterező menüpontjában az Adó adatlap alapértelmezett beállítása szerinti mezőket a hozott adatok mezőihez rendelve ajánlja fel.

FONTOS! Abban az esetben, ha Ön egyéni jövedelem jogcímeket vitt fel a programba, az 53 megfelelő soraihoz rendelje hozzá azokat, illetve az adó adatlapról átvenni kívánt mezők körét is ellenőrizze!

Programunk a 1253-as bevallás elkészítésekor kizárólag azon alap eseteket emeli át az ÁNYK- ba amelyek rögzítve, illetve számfejtve lettek a Kulcs-Bér programban, azaz a 1253 –as bevallás az ÁNYK-ban történő megnyitása után szükség esetén egyéb adatokat is meg kell adni!

Az új opció a 2012 –es program Adatszolgáltatások/NAV felé/ 53 opcióból érhető el.

Az 53-as opciót választva az általános szűrőablak jelenik meg, ahol megadhatjuk, hogy milyen feltételeknek megfelelően szeretnénk látni azon dolgozókat, akiknek el szeretnénk készíteni az 53-as bevallását. A szűrő felületen lehetőség van foglalkozási viszonyok szűrésére is.

A szűrőablakon továbblépve lehetőség nyílik, a listán szereplő dolgozók megjelölésére. 1253-as bevallás azon dolgozókra készíthető, amelyeknél az SZJA bevallás módja önadózó. A bevallás módját egyénileg a dolgozón belül a Bérügyi alapadatok/ Adószámítási adatok menüben lehet módosítani.

Csoportos bevallási mód megadására is lehetőséget biztosítunk, az Adatszolgáltatások opción belül.

A 1253 –as bevallás bérprogramból történő közvetlen nyomtatására nincs lehetőség. A 1253 –as felgyűjtése előtt megadhatjuk, hogy a hozott adó adatlapon szereplő adatok is felgyűjtésre kerüljenek –e , tehát abban az esetben, ha évközi belépőről van szó, és a programban ki lett töltve a hozott adó adatlap, az opciót jelöljük be.

Az adatok felgyűjtése után megjelenítjük a 1253 –as oldalait, amelyben még lehetőség nyílik egyéb adatok megadására, illetve ellenőrzésére.

Abban az esetben, a munkavállalónak szja többlete keletkezik, és nyilatkozata szerint a teljes összeget visszakéri, a jövedelem kifizetésekben beállított bérfizetési típusnak megfelelően kerül felgyűjtésre a dolgozó állandó lakcíme, vagy a bankszámlaszáma. Természetesen az adatok szabadon módosíthatóak. A bevallás kelte, illetve helység mező kitöltése is automatikusan történik, ide szintén a dolgozó állandó lakcíméhez tartozó város neve kerül felgyűjtésre - mivel a dolgozó önadózó – , illetve a bevallás elkészítésének dátuma.

A felgyűjtéseket a program a következőképpen biztosítja:

Súlyos fogyatékos kedvezmény:

A programban számfejtett hónapok vonatkozásában súlyos fogyatékos kedvezmény esetén annyiszor 4650 forint kerül felgyűjtésre a 1253-B lap 34.sorára, ahány hónapban az Adószámítási adatok és kedvezmények pontban felrögzítésre került a súlyos fogyatékos kedvezmény. Év közbeni belépő esetében a fentieken kívül a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába rögzített súlyos fogyatékos kedvezmény az intervallumként megadott időszak hónapjai és a súlyos fogyatékos kedvezmény havi összege (4650 forint) szorzata összegében kerül felgyűjtésre a 1253-B lap 34. sorára.

Családi adókedvezmény:

A programban számfejtett hónapok vonatkozásában családi kedvezmény esetén az Adószámítási adatok és kedvezmények pontban havonként felrögzítésre került családi  adóalap kedvezmény összegek összesítése kerül felgyűjtésre a 1253-A lap 21. sorára. Év közbeni belépő esetében a fentieken kívül a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába rögzített családi adóalap kedvezmény összege kerül felgyűjtésre a 1253-A lap 21.sorára.

Amennyiben a családi kedvezmény fentiek szerint összesített összege az éves számított adó összegét meghaladja, akkor a 1253-A lap 21. sorában a családi kedvezmény az éves számított adóval megegyező összegben kerül felgyűjtésre.

Kérjük, feltétlenül ellenőrizze a fenti sorokat, különös tekintettel a 1253-B lap 34. sorára, mivel a családi adókedvezmény sor adatát befolyásolhatja a kedvezmény megosztása, a kedvezményhez kapcsolódó jövedelemkorlát valamint az év közbeni belépést megelőző időszak tényleges jogosultsága, amelyek a felgyűjtött összeg módosításának szükségességét eredményezhetik!

A beolvasás menete az ÁNYK (AbevJava) keretprogramba

Az ÁNYK (AbevJava) programot megnyitva első lépésként a Szerviz/Csoportos importálás pontjában a „Hozzáad” gombra kell kattintani. Ekkor megjelenik a kiválasztott import file típusú állományok listája, amelyből a megfelelőt ki kell választani (CTRL+A billentyűkombinációval az összes fájl kijelölhető), majd aktiválni kell a Megnyitás funkciót. Ezt követően az Indítás gombra kattintva megtörténik a kiválasztott állomány importálása. Az állomány ezt követően az Adatok/Nyomtatvány megnyitása pontban szerkesztésre megnyitható.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések