Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Főkönyvi feladás beállítása és a feladási szabályok paraméterezése (óra)felosztó használata esetén


Az adatátadás lehetősége megkönnyíti adataink folyamatos feldolgozását. Úgy alakítottuk ki működését, hogy ezzel meggyorsítsuk a könyvelési munkát, de bizonyos paraméterezéseket és előkészítő munkálatokat el kell végeznünk.

A BEÁLLÍTÁSOK/FŐKÖNYVI FELADÁS pontban határozhatjuk meg, hogy a programban elvégzett számfejtések adatai, milyen szabályok -beállítások – szerint kerüljenek lekönyvelésre a Kulcs-Könyvelés kettős könyvelési renszerbe. Itt adhatóak meg az alapértelmezett főkönyvi számok (kontírozás), valamint az is, hogy a feladásra kerülő tételek felosztása hol történik (további könyvelési dimenziók).

Felosztás megadásának módja

A felosztás megadása két módon lehetséges a Prémium programváltozatban:

  1. Feladási szabályokban (a szabályok segítségével történik a másodlagos könyvelés, részleg- illetve munkaszám szerinti felosztás is)
  2. Főkönyvi felosztóban (jogviszony és jelenléti adat rögzítéshez kapcsolható az összegek másodlago könyvelés, részleg- illetve munkaszám szerinti felosztása)

Attól függően, hogy melyik felosztási módszer választottuk, a feladási szabályok paraméterezése némileg eltérő lesz. A főkönyvi felosztó használata esetén ugyanis a szabályokban nincs lehetőség a kontírozáson kívül egyéb könyvelési dimenziók beállítására.

A számfejtés összegeinek feladását, a kapcsolódó könyvelési tételek  jellegzetességeit figyelembe véve, 5 fő csoportra bontva paraméterezhetjük. A Törzsbér, Egyéb jövedelem, Munkavállalói járulék, adó, Közteher és Levonás  pontokban tudjuk beállítani a könyvelendő tételek főkönyvi számát és feladási szabályokban történő felosztási mód kiválasztása esetén a részleg- és munkaszámát, másodlagos napló beállítását.

Minden csoportban található egy alapértelmezett szabály. A főkönyvi feladás ezek alapján is elkészíthető, de lehetőség van – új szabályok létrehozásával -akár dolgozói jogviszonyonként beállítani a könyvelendő tételek kontírozását az elsődleges vegyes naplóban, és feladási szabályokban történő felosztási mód választása estén a másodlagos naplóban, részleg- és munkaszám kezeléssel is.

Fontos! Az adatgyűjtés és kontírozás a feladási szabályok listájában szereplő sorrend alapján történik.

A legelső szabály hatáskörébe tartozó tételeket a következő szabályok nem érintik és így tovább. Az alapértelmezett szabály – ami a listában is az utolsó – mindig a „maradék”, külön szabály által nem érintett adatokra vonatkozik. Például: Ha beállítunk egy adott dolgozóra vonatkozó szabályt, majd a következő szabály az adott dolgozó szervezeti egységére vonatkozik, akkor a felgyűjtésben az első helyen álló, dolgozóra vonatkozó szabály határozza meg a könyvelési tételt. Azonban, ha fordítva visszük fel a szabályokat – tehát egy adott dolgozó szervezeti egységére vonatkozó szabály az első – akkor a felgyűjtés a szervezeti egység szabálya alapján készül el, azaz, ha a szabályok sorában a dolgozóhoz külön szabályt hozunk létre, az már nem tud érvényesülni.

Feladási szabályok kezelése

A BEÁLLÍTÁSOK/FŐKÖNYVI FELADÁS pont Törzsbér, Egyéb jövedelem, Munkavállalói járulék, adó, Közteher és Levonás pontokban látható az adott jövedelem és járulék típusok lekönyvelésénél használni kívánt szabályok listája. Telepítés után a lista egy elemet – egy alapértelmezett szabályt – tartalmaz.

Az Átvétel másik cégből gomb segítségével egy másik cégből vehetünk át főkönyvi szabályokat. Mivel a főkönyvi szabály rögzítésekor számos cégfüggő törzsre kerül hivatkozás, ezért az átvétel előtt ajánlatos a cégfüggő törzseket is átvenni ugyanebből a cégből, mert ennek hiányában hiányosan kerülhetnek átvételre a szabályok.

Minden hónapra létre kell hozni a feladási szabályokat. A lista aljáról indítható másolási lehetősés segítségével a rögzített szabályok egyik hónapból a másikba átmásolhatóak. A hónapzárás automatikusan átveszi a lezárt hónap szabályait a következőbe.

Telepítés után a lista egy elemet – egy alapértelmezett szabályt – tartalmaz.

Az alapértelmezett szabály érvényességi körének módosítására nincs lehetőség, de korlátlan számú szabály hozható létre, amelyek módosíthatóak. A szabályok sorrendje változtatható a lista mellett látható nyilak segítségével.

A beállított sorrend szerint állítja össze a könyvelési tételeket az adatátadó rendszer. A külön nem szabályozott összegeket az alapszabály szerint jelöli ki könyvelésre.

A + jelre kattintva megjelenő varázsló segítségével hozható létre új főkönyvi feladási szabály. A főkönyvi feladás szabályrögzítő varázslóján navigáviós gombok segítségével (Előző szabály, Következő szabály) a listában rögzített szabályok között lehet lépkedni.

Az első képernyőn a Szabály neve és a feladás típusa látható (a feladás típusa attól függ, melyik menüpontból indítottuk a szabály létrehozását). A következő lapra, a Tovább gomb megnyomásával jutunk.

Itt választhatjuk ki, hogy minden – a program foglalkozási viszony, illetve FEOR törzsében található elemre vonatkozzon e a feladási szabály, vagy csak bizonyos általunk kijelöltekre.

A következő lapon Telephely és Szervezeti egység szerinti megkülönböztetésre van lehetőség.

A következő lapon Dolgozó és Jogviszony kiválasztására van lehetőség.

Beállítható továbbá – feladási szabályokban történő felosztás esetén – a Ledolgozott órák száma, és ebből a feladásban szereplő órák száma.

Az utolsó oldalon a könyvelési tétel paraméterezhető.

A megadott szempontoknak megfelelő adatok nem szerepelnek a főkönyvi feladásban jelölőnégyzet kiválasztása esetén, a szabály alapján kigyűjtött összegek, nem kerülnek bele a feladásba. Ebből következően, az alsó szekciók inaktívvá válnak, hiszen kontírozási beállítás ebben az esetben nem értelmezhető.

A Főkönyvi számok szekció és a Részleg- és munkaszám szekció adatait állítsuk be, a Kulcs-Könyvelésben létrehozni kívánt vegyes napló tételnek megfelelően.
A főkönyvi számok, valamint részleg-és munkaszámok törzs karbantartására, a TÖRZSKARBANTARTÁSOK/CÉGFÜGGŐ TÖRZSEK pontban van lehetőség.

A Százalék mezőbe beírt érték segítségével megadható, hogy az előző lapokon beállítottak szerint kigyűjtött összeg hány százaléka kerüljön az itt megadott főkönyvi tétel beállítások szerint lekönyvelésre.

Adatátadó rendszer használata

A feladás előkészítését követően az adatok további kezelését az adatátadó rendszer segítségével végezhetjük el.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések