Kulcs-Soft
Ebben a kategóriában nincs talált
További találatok megtekintése

NAV Online Számla Tájékoztató Ügyfeleknek

2018.07.05.

A NAV egy hónap haladékot ad az átállásra, a programok zökkenőmentes működésére és a számlák feltöltésére. Ezidő alatt büntetést nem szab ki.

A működéshez friss Windows verzió szükséges, mivel az adatszolgáltatás a Windows XP és Vista alatt a NAV Online Számlázó Rendszere által nem támogatott, nem kommunikálnak egymással. Az ezeken elfutó böngészők nem alkalmasak az adatszolgáltatásra, mivel a biztonság szempontjából nem megbízhatóak. Programjaink frissítését se futtassa amíg a Windows operációs rendszerét legalább Windows 7-re vagy Windows Server 2008-ra nem frissítette be.

Amennyiben a fentiek ellenére Windows XP, Vista vagy szerver 2003 alatt frissíti, telepíti programjainkat, akkor a programok nem indulnak, hibaüzenettel leállnak. 

NAV oldalán kell először regisztrálni, és létre kell hozni a Technikai felhasználót. A regisztrációban segítünk az alábbi linkre kattintva: http://www.kulcs-soft.hu/nav

Mit kell tudni a programok frissítéséről, telepítéséről:

  • Technikai felhasználó adatainak rögzítése Ügyvitel programcsaládban:

Ha a frissítést telepítette, akkor a programon belül a Karbantartás\Beállítások\Rendszer beállítások\Cégadatok fülön belül a Technikai felhasználóra kattintva tudja ezeket megadni. Fontos, hogy az adatokat másolással illesszék be, mert a NAV az adatokban használ ’o’ betűt és nullát is.  A jelszó a NAV online felületére történő regisztráció során megadott jelszó legyen. Ezután már a kapcsolat élni fog 07.01-gyel. Ezzel kapcsolatos videó a következő oldalon érhető el: http://www.kulcs-soft.hu/nav

Tudásbázisunkban bővebb leírást is talál: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/kulcsugyvitel/5720/nav-online-szamla-adatszolgaltatas

  • Technikai felhasználó adatainak rögzítése Számlázni Jó és Számlázni Kényelmes programokban:

A programban a Cégnév\Beállításokon belül a cégadatok alatt tudja felvinni. Fontos, hogy az adatokat másolással illesszék be, mert a NAV az adatokban használ ’o’ betűt és nullát is. A rögzítés után miután elmenti, az adatok eltűnnek és csak a felhasználó név marad meg. Nem kell megijedni, a többit a háttérben tároljuk le biztonsági okokból. A jelszó a NAV online felületére történő regisztráció során megadott jelszó legyen. Ezután már a kapcsolat élni fog 07.01-gyel.

  • Ügyvitel szoftverek esetében, amennyiben a program nem indul és hosszan megjelenik az Adatbázis frissítése felírat, nyomja meg egyszerre a ctrl + shift + enter gombokat.
  • Amennyiben a Technikai felhasználó megadása után, érvényesítési hibaüzenetet kap, a NAV rendszere túlterhelt, vagy nincs internetkapcsolat. Ellenőrizze az internet működését, majd próbálja meg később az adatok megadását és a kapcsolat kiépítését.
  • Az adószám ellenőrzés csak élő kapcsolat esetén működik. A funkció eléréséhez adja meg a Technikai felhasználó adatait és alakítsa ki a kapcsolatot a program és a NAV online számlázó rendszere között.
  • Amennyiben a Technikai felhasználó rögzítése során Authentikációs hibaüzenet esetén, az alábbi adatokat ellenőrizze:
    • A technikai felhasználónév, vagy a kulcsok nem egyeznek, ellenőrizze és módosítsa ha szükséges
    • A NAV oldalán a technikai felhasználónak minden jogosultságot meg kell adni (jelölni kell) ÉS ezt követően új jelszót is kell generáltatni a részére, majd az új jelszót módosítani kell a programban is az újra.
    • Probléma a NAV rendszerével van
    • Amennyiben a rendszer szerint a számlái várakoznak vagy feldolgozás alatt állnak, akkor a rendszer a NAV szerver válaszára vár. A NAV július hónapban nem büntet az adatszolgáltatás elmulasztásakor, erről az alábbi honlapon tájékozódhat:
    • http://nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/fooldal/Kivarja_a_juliust_a_N20180630.html

      A NAV rendszerének állapotáról az alábbi oldalon tájékozódhat:

    • http://www.vanenav.hu

    • Mire kell figyelni a számlázó programok használatakor:

    • Közösségi adószámban ne legyen szóköz az országkód és a szám között
    • Bankszámlaszám megadásakor azt kötőjellel adja meg és töltse fel a háromszor nyolc karaktert. Amennyiben a bankszámlaszám csak kétszer nyolc karakterből áll, az utolsó nyolc karaktert nullával töltse fel.
    • Országot mindig meg kell adni az ügyfél cím adataiban és a saját cím adatokban is.
    • A NAV rendszere 2 tizedesjegyet tud kezelni. Amennyiben a programban több tizedesjegyet kezel, a feladáskor az kettőre redukálódik.
    • A warning státuszú számlákat befogadta a NAV. A NAV ezzel az üzenettel csak felhívja a figyelmet arra, hogy van olyan adat, amit módosítani kell, hogy később ne kerüljön warning állapotra. A warning állapotú bizonylatokat 6 napig mutatja a státuszjelző gomb (a listában utána is megtekinthetők).

Dátum: 2018.07.05.