Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

1-2 forintos kerekítés beállítása – Egyszerűsített könyvelő program (EVA)


2008. évi III. törvény az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól*

Az Országgyűlés az 1 és 2 forintos címletű érmék bevonására tekintettel, a készpénz átadásával történő fizetések egységes szabályok szerinti teljesítése érdekében, a következő törvényt alkotja:
1. § (1) Forintban, készpénzzel (bankjegy vagy érme átadásával) történő fizetés esetén, ha a fizetendő végösszeg nem 5 forintra vagy annak egész számú többszörösére végződik, úgy – a 4. §-ban foglaltak kivételével – a 2. §-ban meghatározott kerekítési szabály alapján kell a készpénzben fizetendő végösszeget meghatározni és a pénzfizetésre irányuló kötelezettséget teljesíteni.
(2) A nem 5 forintra vagy annak egész számú többszörösére végződő fizetendő végösszeg és az (1) bekezdés alapján meghatározott készpénzben fizetendő összeg különbsége kerekítési különbözetnek minősül.
(3) A kerekítési különbözet vagyoni előnynek vagy hátránynak nem minősül, arról bizonylat kiállítása, illetve annak bizonylaton történő feltüntetése nem kötelező.
(4) Az e törvényben meghatározott kerekítéssel teljesített pénzfizetésre irányuló kötelezettséget pénzügyileg rendezettnek kell tekinteni.

Az Egyszerűsített könyvelő programban az 1-2 forintos kerekítés figyelmen kívül hagyja a könyvelési dátumokat, a programfunkció bekapcsolása után minden pénztári tételünket kerekíti, ha kikapcsoljuk az opciót, akkor nem könyveli ezeket a kerekítéseket.

Beállítása:

A Karbantartás menü / Beállítások menüpontban, az Egyéb fülön állíthatjuk be az alábbiakat:

» összegek automatikus kerekítése 5 forintra,
» bevétel/kiadás esetén mely oszlopokba kerüljenek a kerekítési különbözetek,
» a kerekítéssel egy időben kérjen-e a program megerősítést.

Kerekítés megerősítése

1-2 forintos kerekítés beállítása az Egyszeres könyvelő programban

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések