PLUSZ programfunkció,Könyvelőcsomag LIGHT,Mini Integrált Rendszer
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Az ellenőrzés során előforduló figyelmeztetések és azok jelentései – Adatátadó rendszer


Az adatátadási folyamat során, a tételek ellenőrzése közben, hiányos vagy helytelen kitöltés esetén az Adatátadó rendszer az alábbi figyelmeztető üzeneteket jelenítheti meg:

Ugrás: A fogadott áfa-kulcs nem található »
Ugrás: A fogadott főkönyvi szám alábontással rendelkezik, kérem, adjon meg másik főkönyvi számot »
Ugrás: A fogadott nettó főkönyvi szám nem található a számlatükörben »
Ugrás: A fogadott név nem található »
Ugrás: A fogadott részleg- és/vagy munkaszám nem található »
Ugrás: A fogadott valutanem nem található »
Ugrás: A főszámlaszám nem állapítható meg automatikusan »
Ugrás: Az áfa-kulcs nem állapítható meg automatikusan »
Ugrás: A(z) EUR pénztár főkönyvi szám nem állapítható meg automatikusan »
Ugrás: Hiányzó árfolyam »

Törzsadatokra vonatkozó üzenetek

A fogadott név nem található: ha a feladó programban felvitt partnerek között van olyan, akit a célprogramban más néven rögzítettünk, az egy másik (vagy ugyanaz, de más néven felvitt) partnerre cserélhető. Ha a célprogramban semmiféle helyettesítő adat nem érhető el az adott partnerre vonatkozóan, akkor azt automatikusan létrehozhatjuk, az adategyeztető panelen a Létrehozás a célállományban ikonra kattintva.

A fogadott részleg- és/vagy munkaszám nem található: részleg- és/vagy munkaszám használata esetén a helyettesítő adat lenyitható listájából választhatunk ki egy, már létező részleg- vagy munkaszámot. Ha az a helyettesítő adatok között nem található – az adategyeztető panelen a Létrehozás a célállományban ikonra kattintva automatikusan létrehozható a hiányzó adat.

Ha inkább a fogadó programban szeretnénk kézzel rögzíteni a törzsadatokat, a rögzítést követően kattintsunk a Frissítés ikonra. Ezt követően a helyettesítő adat lenyitható listájából már kiválaszthatjuk az újként felvitt részleg- és/vagy munkaszámot. Részleg- és munkaszám információk nélkül is átadhatjuk tételeinket, ekkor elegendő, ha az üzenet megjelenésekor egyszerűen az OK gombra kattintunk.

A fogadott áfa kulcs nem található: az Adatátadó rendszer figyeli, hogy a könyvelésben helyesek-e az áfa-beállításaink. Ez az üzenet akkor jelenhet meg, ha a fogadó programból hiányzik az áfa-kulcs, esetleg más névvel vittük fel a könyvelésbe. Ha a helyettesítő adatok között nem található az áfa-kulcs, kézzel rögzíthetjük a könyvelés áfa-kulcsai közé. A rögzítést követően kattintsunk a Frissítés ikonra. Ezt követően a helyettesítő adat lenyitható listájából már kiválaszthatjuk az újként felvitt áfa-kulcsot. Hibás / hiányos kitöltés esetén adatátadás közben korrigálható az adott tételre vonatkozó áfa-beállítás.

Az áfa kulcs nem állapítható meg automatikusan: a könyvelésben több azonos kulcsú áfa is található a beállítások között, a lenyitható listából választhatjuk ki a szükséges kulcsot. A figyelmeztetés általában speciális áfát érintő tételek ellenőrzésekor jelenik meg.

A fogadott valutanem nem található: a helyettesítő adat lenyitható listájából választhatunk a könyvelésben rögzített valuta-/devizanemek közül, létrehozhatjuk automatikusan a Létrehozás a célállományban ikonra kattintva, vagy kézileg is rögzíthetjük a hiányzó adatot. Kézi rögzítést követően kattintsunk a Frissítés ikonra, új adatunk ekkor már megjelenik a helyettesítő adat listában.

Hiányzó árfolyam: valamely valutás tételünknél hiányzik az árfolyam. A hiányzó árfolyamot az adategyeztető képernyőn vihetjük fel.

Kontírozásra vonatkozó üzenetek

A fogadott nettó főkönyvi szám nem található a számlatükörben: ez a figyelmeztető akkor jelenhet meg, ha a feladó program főkönyvi számokra vonatkozó adatátadási beállításai hiányosak vagy a megadott főkönyvi szám nem szerepel a könyvelés számlatükrében. A helyettesítő adat lenyitható listájából választhatja ki a szükséges főkönyvi számot vagy – ha az a helyettesítő adatok között nem található – kézileg is rögzíthetjük a könyvelés számlatükrébe. A főkönyvi szám rögzítése után kattintsunk a Frissítés ikonra, majd válasszuk ki az újként felvitt főkönyvi számot a helyettesítő adat lenyitható listájából.

A fogadott főkönyvi szám alábontással rendelkezik, kérem, adjon meg másik főkönyvi számot: ez a figyelmeztető akkor jelenhet meg, ha a feladó programban beállított valamely főkönyvi számnak alábontása is van a könyvelés számlatükrében. A helyettesítő adat lenyitható listájából választhatjuk ki a szükséges főkönyvi számot vagy – ha az a helyettesítő adatok között nem található – kézileg is rögzíthetjük a könyvelés számlatükrébe. A főkönyvi szám rögzítése után kattintsunk a Frissítés ikonra, majd válasszuk ki az újként felvitt főkönyvi számot a helyettesítő adat lenyitható listájából.

A főszámlaszám nem állapítható meg automatikusan: hiányzó főszámlaszám (általában: pénztári, vevői vagy szállítói főkönyvi szám hiányzik). Előfordulhat, hogy valutás könyvelésnél a program nem tudja egyértelműen beazonosítani, hogy mely pénztári vagy banki számlára könyvelje az adott valutanemben rögzített tételeket. A helyettesítő adat lenyitható listájából választhatjuk ki a szükséges főkönyvi számot vagy – ha az a helyettesítő adatok között nem található – kézileg is rögzíthetjük a könyvelés számlatükrébe. A főkönyvi szám rögzítése után kattintsunk a Frissítés ikonra, majd válasszuk ki az újként felvitt főkönyvi számot a helyettesítő adat lenyitható listájából.

A(z) EUR pénztár főkönyvi szám nem állapítható meg automatikusan: lehetséges, hogy a könyvelés törzsadatai között még nincs valutapénztár napló. Ennek gyökere mindig az a főkönyvi szám, amely a házipénztár valutapénztárában a valutnemekhez be lett állítva (pl. EUR – 3821, USD – 3822). A hiányzó naplót kézileg vihetjük fel a programba. Olyan eset is előfordulhat, hogy a valutapénztár napló már szerepel a könyvelésben, de véletlenül forintos tételt könyveltünk rá. Ilyen esetben törölhetjük a téves naplóban rögzített tételeket (törlés után ne felejtsük el rögzíteni a forint pénztár naplóban), ezt követően pedig újra megkísérelhetjük az adatok átadását.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések