PLUSZ programfunkció,Könyvelőcsomag LIGHT, Mini Integrált Rendszer
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Napi záróegyenlegek havi átlagának lekérdezése – Házipénztár program


Számviteli törvény, 14. § (9)

A (8) bekezdés szerinti napi készpénz záró állomány maximális mértékét annak figyelembevételével kell meghatározni, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga – kivéve, ha külön jogszabály eltérően rendelkezik – nem haladhatja meg az előző üzleti év – éves szintre számított – összes bevételének 10 %-át, illetve ha az előző üzleti év összes bevételének 10 %-a nem éri el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot. Az átlag számításánál az adott hónap naptári napjainak záró készpénz állományát kell figyelembe venni. Mindaddig, amíg az előző üzleti év összes bevétel adata nem áll rendelkezésre, addig az azt megelőző üzleti év összes bevételét kell alapul venni.
A megengedett átlagos készpénzkészlet számításához szükséges beállítások aktiválása után a napi záróegyenlegek havi átlagát is lekérdezheti a Házipénztár programból. A lista nyomtatásához kattintson a Listák menü / Napi záróegyenleg havi átlaga menüpontjára. A listán fehér színnel jelennek meg azok a hónapok, amikor a napi záróegyenlege havi átlaga nem haladta meg a megengedett határt (az előző üzleti év összes bevételének 10 %-át vagy legalább az 500 ezer forintot). Pirossal jelennek meg azok a hónapok, amelyekben a záróegyenlegek havi átlaga meghaladta a megengedett összeghatárt.
2017-02-20_16h03_40
Figyelem! A valutapénztár beállításaitól függően előfordulhat, hogy a szoftver nem tudja generálni a listát. Ilyen jellegű problémákat az alábbi esetek okozhatnak:
» Olyan esetben, ha a valutapénztárban alapértelmezett valutanemnek állítja be a forinttól eltérő valutát (pl. az eurót), a szoftver nem fogja bekérni az árfolyamokat, mert azt alapértelmezetten 1-nek számítja. Így – mivel az árfolyamok nem kerülnek rögzítésre – hasznos információk veszhetnek el, melyek utólagos pótlása fokozottan munka- és időigényes lehet. Hiányzó árfolyamok esetén nem számítható a napi záróegyenlegek havi átlaga.

2017-02-20_12h08_22

» Olyan esetben, ha a valutapénztárban alapértelmezett valutanemnek állítja be a forinttól eltérő valutát (pl. az eurót), a programfunkció nem használható.

2017-02-20_15h50_47

A listát a (nyomtatás) ikonra kattintva nyomtathatja ki. A szoftverből nyomtatható lista formátumát ide kattintva tekintheti meg.
Információ
Ez a bejegyzés programunk LIGHT és PLUSZ verziójával rendelkező Ügyfeleink számára is tartalmaz hasznos információkat.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések