LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Offline (utólagos) kipontozás – Könyvelő program


A részlegesen vagy teljes egészében kifizetett számlák technikai kiegyenlítése, egymáshoz rendelése a Könyvelés / Folyószámla-rendezés menüpont használatával valósítható meg. A kipontozások célja a kintlévőségek rendezése.

Ha a bankkivonatot vagy a pénztári összesítőt a számlák beérkezése előtt könyveljük, azonnali kiegyenlítésre nincs lehetőség. Tételeinket ilyen esetben a Könyvelés / Folyószámla-rendezés menüpontjának segítségével rendelhetjük egymáshoz.

A menüpont kiválasztása után válasszuk ki a kezelni kívánt naplót. Ha konkrét tételt keresünk, naplószám, bizonylatszám, cégnév alapján is szűkíthetjük listánkat. Szűrhetünk továbbá a számla keltére, megjegyzésre, összegre, valamint a kiegyenlítés szintjére, ez utóbbi a kipontozások visszavonásához nyújt hasznos segítséget.

A kipontozandó tételek lekérdezése után három részre osztott képernyőt láthatunk majd. Ennek fenti részén a kipontozandó tételek jelennek meg, lent, a bal oldalon a pénzügyi tételek szűrésére lesz lehetőségünk, jobb oldalon pedig a kiegyenlítéseket láthatjuk. A pénzügyi oldal szűrőpanelének megjelenítéséhez nyomjuk meg az <F5> funkcióbillentyűt vagy kattintsunk a Szűrés ikonra.

Pénzügyi oldal szűrése

A megjelenő képernyő segítségével szűrhetjük kipontozó tételeinket.

A kiegyenlítések kezelése során leggyakrabban banki és pénztári tételek szűrésére lehet szükség. Ezen kívül, a szoftver lehetőséget biztosít arra, hogy vevőt vevővel, illetve szállítót szállítóval is össze tudjunk pontozni. Ez a opció az árfolyam-különbözetek kezelésében nyújt hasznos segítséget.

Vevői és szállítói tételeket közvetlenül ne pontozzunk ki egymással, kompenzáció könyvelése esetén tételeinket technikai bank naplón vezessük át!

Tételeink szűrését követően a pénzügyi oldalon megjelenő kiegyenlítő tételt a Kiegyenlít gomb használatával rendelhetjük hozzá a számlához.

Számla kiegyenlítése

A következő képernyőn három lehetőség közül választhatunk:

» teljes összeg kipontozása,
» csak a számla kiegyenlítéséhez szükséges összeg kipontozása,
» egyéb összeg megadása.

A fenti lehetőségek közül a banki tétel és a számla összegének eltérése esetén, értelemszerűen kell választanunk.

Teljes kiegyenlítés esetén ezek a tételek el is tűnnek a képernyőről. (Emlékezzünk a 2-es pontban leírtakra, csak a rendezetlen tételek jelennek meg a listában.) A szűrőpanel ismételt megjelenítéséhez nyomjuk meg az <F4> funkcióbillentyűt vagy kattintsunk a Szűrés ikonra. Ha a kiegyenlített tételeket is látni szeretnénk, az Összes tétel opciót kell választanunk.

Kipontozásra jellemzően használt naplótípusok:

Számlák-kiegyenlítések összepontozása »
» vevő-bank, vevő-pénztár,
» szállító-bank, szállító-pénztár,
» nyitó-bank, nyitó-pénztár,
Nyitáshoz kapcsolódó kipontozások »
» nyitó-nyitó pénzügyi,
» nyitó-bank,
» nyitó-pénztár,
Stornó / helyesbítő számlák összepontozása »
» vevő-vevő,
» szállító-szállító,
Devizás számlák kipontozása »
» vevő-bank, vevő-pénztár (kiegyenlítés),
» vevő-vevő (árfolyam-differencia),
» szállító-bank, szállító-pénztár (kiegyenlítés),
» szállító-szállító (árfolyam-differencia).

Nem pontozhatunk össze:

» vevői és szállítói tétel közvetlenül, kompenzáció könyvelése esetén tételeinket technikai bank naplón vezethetjük át,
»

korábbi évekből áthozott nyitó tételeket (nyitót nyitóval) » számláinkat vezessük át technikai bankon, így a T (tartozik) és K (követel) oldalt is ki tudjuk egyenlíteni a technikai tételekkel,

» pénzügyi tételeink (bank, pénztár és nyitó pénzügyi naplótételek egymással való) kipontozására a pénzügyi tételek rendezése menüpontban van lehetőségünk,
» vegyes naplóban könyvelt tételek nem pontozhatóak ki a szoftverrel.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések