LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Feladás az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő) alkalmazás felé (65-ös bevallás) – Könyvelő program


Havi, negyedéves vagy éves áfájára vonatkozó 65-ös bevallásunkat feladhatjuk az Általános Nyomtaványkitöltő programba (ÁNYK).

Ha a áfabevallásunkat a Kulcs-Könyvelés programból szeretnénk exportálni, így állítsunk be szoftverünket:

A szoftver Beállítások / Alapbeállítások menüpontjában, az Áfa fülön adjuk meg az áfabevallás gyakoriságát, valamint, hogy mely nyomtatványba szeretnénk feladni az adatokat. (Light programváltozatban a nyomtatvány nem állítható, alapértelmezetten a tárgyévi nyomtatványt veszi alapul a program). Plusz és Standard verzióban is csak áfa-gyűjtők használata esetén módosíthatjuk a szükséges nyomtatványt.

Az Áfa bevallás gyakoriságát az alapbeállítások között módosíthatjuk

Ahhoz, hogy tételeink teljes biztonsággal bekerüljenek az áfa-analitikába, minden áfa-tételünket áfa-kalkulátoron keresztül kell könyvelnünk.

Áfa kalkulátor

A szoftver csak azokat a tételeket adja fel az ÁNYK programnak, amelyek – áfa szempontból – szabályosan lezárásra kerültek. Az Alapbeállítások között megadott áfa-gyakoriságtól függ, hogy mely időszakokra adhatjuk fel áfa-bevallásunkat.

Áfa zárás

A feladás az Adatszolgáltatás / Feladás az ÁNYK programnak menüpontból indítható el, ahol a Bevallás fülön adhatjuk meg, hogy áfa-gyűjtők vagy áfa-kulcsok alapján szeretnénk indítani a feladást. (Light változatban az áfa-gyűjtők nem érhetőek el, így mindenképpen áfa-kulcsok alapján kell indítani az adatok feladását.)

Feladás Áfa-gyűjtők alapján:

A Bevallás fülön jelölhető be, hogy a feladást Áfa-gyűjtők alapján szeretnénk elvégezni
1. kép, összesen: 2.

A Bevallás fülön jelölhető be, hogy a feladást Áfa-gyűjtők alapján szeretnénk elvégezni

Feladás Áfa-kulcsok alapján:

A Bevallás fülön jelölhető be, hogy a feladást Áfa-kulcsok alapján szeretnénk elvégezni
1. kép, összesen: 4.

A Bevallás fülön jelölhető be, hogy a feladást Áfa-kulcsok alapján szeretnénk elvégezni

Egyéb tipp, gyakran felmerülő hiba

Viszonylag gyakran előforduló hiba, hogy a zárási és a feladási időszak nem egyezik meg a programban.

Az áfa-zárás időszakát az Áfa-listák / Áfa-analitika menüpontban ellenőrizhetjük, ahol az utolsó, Isz. jelölésű oszlop tartalmazza, hogy mely időszakra zártuk az áfát (ez havi zárás esetén mindig a hónap száma /01, 02, 03, stb./, negyedéves zárás esetén a negyedév megjelölése /1N, 2N, stb./, gyakorított időszak zárása esetén a hónap és az időszak száma /051, 052, stb./, éves zárás estén 1T).

Adott időszakhoz tartozó áfa feladása az ÁNYK felé (áfa bevallás) csak abban az esetben lehetséges, ha az áfa a feladandó időszakra lett lezárva. (Az Áfa bevallás gyakoriságának beállítását a Beállítások/Alapbeállítások/Áfa fülön tudjuk ellenőrizni.) Tehát, amennyiben negyedéves áfát szeretnénk átadni az ÁNYK programnak, az áfa-zárásnál is azt kell kiválasztani, hogy a Zárás időszaka: 1., 2., 3. vagy 4. negyedév. Más időszakra történő áfa-zárás esetén az ÁNYK felé történő feladás nullás lesz.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések