LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Mérlegsorok paraméterezése – Könyvelő program


Az éves beszámolónak megbízható és valós összképet kell adnia a gazdálkodó vagyonáról, annak összetételéről (eszközeiről és forrásairól), pénzügyi helyzetéről és tevékenysége eredményéről.

A számviteli törvényi által előírt adatszolgáltatás teljesítésében hasznos segítséget nyújtanak a Kulcs-Könyvelés beszámoló-készítési lehetőségei. A szoftver teljes, Plusz verziójában többféle mérleg és eredmény-kimutatás közül választhatunk. A Light verzió szűkebb lehetőségeket kínál:

» Mérleg A típus (Light változatban is!),
» Mérleg B típus,
» Eredmény (összköltség) A típus (Light változatban is!),
» Eredmény (összköltség) B típus,
» Eredmény (forgalmi) A típus,
» Eredmény (forgalmi) B típus.

A felsorolt beszámoló-típusok éves és egyszerűsített éves formában is elérhetők.

A később lekérdezni kívánt mérleget előzetesen paraméterezni szükséges. Valamennyi sémához meg kell adni, hogy adott sorokba a szoftver mely főkönyvi számlákról vegye az egyenlegeket. Mérlegsémáinkat a Zárás és nyitás / Beállítások menüpontjában állíthatjuk be, a megfelelő sablon kiválasztása után. A paraméterező ablakot célszerű lehet kitenni teljes képernyőre, így átláthatóbb lesz a táblázat.

Kattintsunk duplán a paraméterezni kívánt sorra, vagy nyomjuk meg a Tulajdonságok gombot. Ekkor a kiválasztott mérlegsor egyedi képernyője jelenik meg, ahol számos beállítási lehetőséget találunk. Az Általános oldalon a legfontosabb paramétereket állíthatjuk be: azokat a főkönyvi számokat, amelyek összevont egyenlegei meghatározzák az adott mérlegsort. Eszközszámlákat jellemzően a plusz, forrásszámlákat jellemzően a mínusz oszlopokba célszerű felvinni. Ha az adott főkönyvi szám tartozik / követel jellegétől szeretnénk függővé tenni, hogy milyen értékkel jelenjen meg a mérlegben, a Jelleg mező értékét álllítsuk be ennek megfelelően.

Összesítő sorok paraméterezése esetén az Összesen funkció lapon állíthatjuk be, hogy mely sorok összegeit szeretnénk szerepeltetni az adott sorban. Pipáljuk be az Összesen sor opciót, majd vigyük fel az összegzéshez szükséges képletet, a megadott példa mintájára.

A nyomtatás formázása is soronként állítható be: félkövér kiemelés, alsó vastagított vonal, megszakított táblázat, lapdobás – azon a soron, amelyen bekattintottuk a kívánt opciót.

Felhasználó felület: itt tölthetjük fel az adott mérlegsorok angol és német megnevezéseit.

A szoftver a kiválasztott mérlegséma fő oldalán biztosít lehetőséget példabeállítás feltöltésére, új sorok beszúrására, valamint a feleslegessé vált sorok törlésére. Mérlegsoraink sorrendjét a ikonokkal módosíthatjuk.

Az alapértelmezett mezőparaméterezés nem tartalmazza a 36-os és a 46-os főkönyvi számlákat, mivel ezeket tartozik vagy követel egyenlegüktől függően változó sorokban kell feltüntetnünk: az egyéb követelések vagy az egyéb rövid lejáratú kötelezettségek között.

icon-tip1.gif

Hasznos tipp: ha nyomtatáskor valamely sortól kezdve új oldalon szeretnénk megjeleníteni adatainkat, a soron duplán kattintva a Nyomtatás formázás fülön kapcsolhatjuk be a Lapdobás lehetőséget.

A szoftverrel készíthető nyomtatványok mintái ezen az oldalon tekinthetőek meg.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések