LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kompenzáció könyvelése – Könyvelő program


Barter-ügylet: csere, a felek árut árura cserélnek.

Kompenzáció: áruszállítás ellenértékét áruval egyenlítik ki, devizamozgás nélkül.

Kompenzáció könyvelése esetén a vevői számla és a szállítói számla könyvelése után technikai bank naplón keresztül vezethetjük össze tételeinket.

A Light programváltozat alapértelmezetten tartalmazza a könyveléshez szükséges technikai bank naplót. A Plusz programváltozatban kézzel vihetjük fel az új naplót a törzsadatok közé. A technikai bank napló gyökerének átvezetési számlát válasszunk (ez lehet pl. 368 vagy 389 valamely alábontása), a neve utaljon a funkciójára (technikai vagy kompenzáció).

Ezen a naplón vezethetjük át kompenzálni kívánt tételeinket:

T 3899 Kompenzációs átvez. szla K 311 Belföldi követelések (forint)
T 4541 Belföldi anyag-és áruszállítók K 3899 Kompenzációs átvez. szla

A technikai bank naplóra rögzített tételeket pontozzuk a szóban forgó vevő és szállító számlákhoz. Technikai bankon ugyanúgy könyvelhetünk, mint normál vagy devizás bank naplóinkban. Az ellenszámla kiválasztásakor megjelenik az online kipontozás ablak, amelyen ha megadjuk a bizonylatszámot vagy kiválasztjuk a kompenzálni kívánt számlát, az összepontozás automatikusan megtörténik.

Figyelem! Korábban különböző devizanemek átvezetésére használt főkönyvi számot ne használjunk kompenzációs tételek átvezetésére! Bank napló gyökereként beállított főkönyvi számra csak a naplóban rögzített első tétel devizanemében könyvelhetünk a későbbiekben.

Eltérő összegek esetén a második lépésben (a kompenzációs bank naplón) csak a kompenzálni kívánt összeget kell rögzíteni, ennek eredményeképpen a kompenzációs napló egyenlege kifut 0-ra, a vevő és/vagy a szállító analitika a részkiegyenlítéseket mutatja majd, valamint a fennmaradó kintlévőségeket.

A példában egy 127.000 Ft-os vevő számlát kompenzáltunk egy 139.700 Ft-os szállító számlával. A könyvelt tételek vevő-szállító analitikája ide kattintva tekinthető meg.

Könyvelésünk rendezettsége érdekében fordítsunk megfelelő figyelmet a kompenzációs technikai tételek könyvelésére! Kerüljük a vevői és szállítói tételek közvetlen összepontozását!


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések