LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Áfa kalkulátor használata – Könyvelő program


A szoftverbe épített áfa-kalkulátor segítségével automatikusan könyvelhetjük áfa-tételeinket.

Fontos, hogy az áfa könyvelése a kalkulátoron keresztül történjen, tételeink csak így kerülnek be az áfa-analitikába. Ez a szabály fordítva is igaz, ha az áfa-analitika és a főkönyvi kivonat 466, 467 főkönyvi számokkal jelzett sorainak adatai eltérnek egymástól, előfordulhat, hogy van olyan áfa-tétel, amelynek könyvelése nem a kalkulátoron keresztül történt.

Az alap áfa-kalkulátor normál vevő vagy szállítói tétel könyvelése közben jelenik meg a szoftverben, ha az összeg mezőn (üresen) megnyomjuk az Enter billentyűt. Az üres összeg mezőn lenyomott Enter hatására megjelenik az áfa-kalkulátor, amelyet értelemszerűen tölthetünk ki. A program alapértelmezetten felkínálja a (könyvelési képernyő jobb felső sarkában) korábban rögzített bruttó összeget és az első helyen rögzített áfa kulcsot. A mezők értékeinek helyes megadása után nyomjuk meg a Rendben gombot.

Áfa-gyűjtők használata esetén az áfa-kalkulátorban a választott áfa-kulcshoz rendelt gyűjtő is megjelenik, ezt könyvelés közben – igény szerint – felülbírálhatjuk.

Speciális áfa könyvelésekor speciális áfa-kalkulátor jelenik meg, amelyen lehetőségünk nyílik a fizetendő és a levonható közösségi, illetve a fordítottan adózó áfa-kulcsok (és az esetlegesen hozzájuk kapcsolt áfa-gyűjtők) kiválasztására.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések