LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Zárás és nyitás – Csak a folyószámla analitika nyitása – Könyvelő program


A szoftver lehetőséget biztosít a folyószámla-analitika előzetes megnyitására, így az év eleji vevői és szállítói állomány folyamatosan feldolgozható, nem kell várnunk az eszköz- és forrásszámlák teljes lezárhatóságára.

A programfunkció a Zárás és nyitás / Nyitás / Csak a folyószámla analitika nyitása lehetőség választásával indítható. Használatával automatikusan lezárhatjuk az aktuális évi vevői és szállítói számlákat, ezek az új évben kerülnek megnyitásra az aktuális állapot szerint. Ezt a műveletet akkor javasolt lefuttatni, amikor a vevői-szállítói állomány már a végleges adatokat tartalmazza. Ha a zárást követően előkerülnek még előző évi számlák,akkor lehetőség van a Csak a folyószámla-analitika újbóli nyitására, és ebben az esetben csak az utólag felvitt vagy módosított számlák kerülnek nyitásra.

Ha az új adatbázis-évet az előző pénzügyi év törzsadatainak átvételével hoztuk létre (számlatükör, beállítások, ügyféltörzs stb.), kevesebb egyeztetést kell jóváhagynunk a nyitás folyamata közben. A törzsadatok egyeztetése a számlatükröt, a partnertörzset, az áfa-kulcsokat és a könyvelési naplókat is érintheti, ezek kiválasztásáról ezen az oldalon írunk részletesen.

A szoftver a nyitó pénzügyi naplóban nyitja a számlával össze nem rendelt (technikailag rendezetlen) kiegyenlítéseket. A nyitást követően olyan banki vagy pénztári tételek jelennek majd meg ebben a naplóban, amelyeknek számla oldala és kiegyenlítése is rögzítve lett az előző évben, de a folyószámla-rendezés programfunkcióval nem lettek összekapcsolva. Ebben a naplóban könyvelődnek továbbá az előző évi számlákhoz kapcsolódó esetleges részkiegyenlítések is. A korábbi részkiegyenlítéseket a szoftver automatikusan összerendeli a nyitó bizonylatokkal. A nyitó pénzügyi tételeket tartalmazó naplót a szoftver A karakterrel jelöli.

Az egyenleggel rendelkező vevői és szállítói főkönyvi számok egyenlegének zárása főkönyvi számonként egy tételbe göngyölve történik, a nyitásban egyenként jelennek meg a számlák. Eredeti bruttó értékkel nyílnak át az új évbe, amelyhez részkiegyenlítések is tartozhatnak, ezek a nyitó pénzügyi naplóban kerülnek könyvelésre. A nyitó és a nyitó pénzügyi tételek automatikus összepontozása révén a nyitó analitikák lekérdezésekor ugyanazt a kintlévőség-állományt kell látnunk, amely megfelel az előző évben lezárt állapotnak. Ha valamely nyitó tételünket kézileg módosítjuk, a módosítást az előző év záró naplójába is át kell vezetnünk (az 5-ös pont szerint).

2023-as záró napló

Ha a folyószámla analitika nyitása után előkerülnek még előző évre vonatkozó számlák, akkor a számlát le kell rögzíteni még az előző gazdasági évre, majd újból elindítani a Folyószámla analitika nyitását. A program figyeli, hogy mely tételek kerültek már zárásra, és csak a zárást követően rögzített számlákat fogja átnyitni. Így a duplikálódás elkerülhető, és nem kell manuálisan korrigálni a következő évben a nyitó tételeket.

A program a zárás után eszközölt módosításokat is figyelemmel kíséri, és a Folyószámla analitika újbóli nyitásakor a módosított számlát fogja megnyitni a következő gazdasági évben. A duplázódás ebben az esetben is elkerülhető.

A másodszori zárás során egy új záró és nyitó napló kerül rögzítésre ami csak az utólag felvitt bizonylatokat tartalmazza.

A folyószámla nyitás megismétlésére többször is lehetőséget biztosít a program, amennyiben sem a záró, sem a nyitó, és sem a pénzügyi nyitó naplóban nem történik manuális módosítás. Ebben az esetben a tételmódosítás tételduplikációval járhat. Ezekben a naplókban történt manuális módosítása esetén a nyitás/zárás törlése és megismétlése javasolt.

Amennyiben a záró és a nyitó naplók törlésre kerülnek, akkor szükséges a nyitó és záró naplók teljes törlése, és a nyitás újbóli elindítása, hogy biztosítani tudjuk programunkba a nyitó és záró egyenlegek egyezőségét.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések