PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Arányosított áfa, áfa arányosítás könyvelése – Könyvelő program


Könyvelés során előfordulhat, hogy egy adott vállalkozás tevékenységei között szerepelnek áfásan kiszámlázott és áfamentesen kiszámlázott értékesítések vagy szolgáltatásnyújtások. Az ilyen esetekben a bejövő számlák (költségszámlák) áfatartalmát meg kell osztani aszerint, hogy épp melyik tevékenységgel kapcsolatban merültek fel.

Az áfás tevékenységgel kapcsolatban felmerült költségek áfatartalma levonásba helyezhető, a mentes tevékenységgel kapcsolatos költségek áfatartalma nem helyezhető levonásba. Így előfordulhat, hogy bizonyos bejövő számlák esetében nem állapítható meg egyértelműen, hogy melyik tevékenységhez tartozik (illetve mindkét tevékenységhez is kapcsolódhatnak), ebben az esetben van szükség az arányosításra.

Ha arányosított áfát szeretnénk könyvelni a Kulcs-Könyvelés programba, elsőként vigyük fel a szükséges áfa-kulcsokat: egy normál pl. 27%-os bejövő áfára lesz szükségünk, ezt a Beállítások / Törzskarbantartások menüpont Bejövő áfa-kulcsok menüpontban rögzíthetjük.

Ezt követően a Bejövő speciális menüpontban is rögzítsünk egy áfa-kulcsot, pl. 27%-kal. A kulcsok megnevezésében célszerű utalni arra, hogy arányosított áfát szeretnénk rögzíteni.

Az arányosított áfa könyveléséhez szükségünk lesz még egy megfelelően paraméterezett áfa-gyűjtőre is. Az áfa-gyűjtők és az arányosított áfa-kulcsok  egymáshoz rendelhetőek. A beállítást a Törzskarbantartások között felvitt arányosításhoz használt áfakulcsokhoz rendelhetjük hozzá, mind a Bejövő áfa-kulcsok, mind a Bejövő speciális áfakulcsoknál szereplő kulcshoz.

A számla könyvelésekor adjuk meg a bruttó összeget, majd az áfa-kalkulátorban válasszuk ki a normál arányosított áfa-kulcsot.

Az arányosítás alapján le nem vonható áfa értékét vegyes naplóban tudjuk rögzíteni. Egy áfa átvezetési számmal szemben kell az áfa főkönyvi számát lerögzítenünk és megadni az arányosításhoz létrehozott speciális bejövő áfakulcsot (pl. T3681 – K466).

A vegyes naplóban könyvelendő tétel rögzítése közben figyeljünk arra, hogy az áfa átvezetéshez használt technikai (példánkban: 3681-es) főkönyvi számot mindig a főszámlához (tehát felülre) kell megadnunk. Ellenszámlaként írjuk be a szükséges 466 áfa  főkönyvi számot, majd az áfa-kalkulátorban válasszuk az arányosított kulcsot, és a hozzá tartozó áfa-gyűjtőt.

Záró lépésként egy másik vegyes naplós tétel segítségével tudjuk elvezetni az arányosított áfa részt az áfa átvezetési számláról a megfelelő főkönyvi számra, így kinullázva az áfa átvezetési számon lévő összeget (pl. T86 – K3681).

Az így könyvelt tételeket lezárhatóak a szoftver áfa-zárás funkciójával, áfa-tételeink az áfa-gyűjtők alapján indított ÁNYK feladás során bekerülnek az áfabevallás megfelelő sorába.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések