PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Áfa gyűjtők használata – Könyvelő program


A Kulcs-Könyvelés program lehetőséget biztosít arra, hogy áfa adatainkat feladjuk az ÁNYK programnak.

Light típusú program használata esetén az adatok áfa kulcsok alapján adhatók át, a Plusz verzió választási lehetőséget is kínál: áfa kulcsok és áfa-gyűjtők alapján is feladhatjuk tételeinket.

A kétféle működés közötti alapvető különbség, hogy áfa kulcsok alapján történő feladás esetén az áfabevallás áfa-kulcs alapú összesítő sorait tölti ki a program (5.-6.-7. sorok és 64.-65.-66. sorok), míg az áfa-gyűjtők használatával egyedileg meghatározhatjuk, hogy az áfa kulcsokat és a könyvelt áfa tételeket a bevallás mely soraiba adja fel a program.

Az áfa-gyűjtők paraméterezése:

Áfa-gyűjtők alapbeállításai »
Áfa-gyűjtők paraméterezése a törzskarbantartások között »

A létrehozott áfa-gyűjtőket áfa-kulcsainkhoz is hozzárendelhetjük, valamint könyvelés közben minden tételhez beállíthatóak. Azért lehet célszerű az áfa kulcsokat összerendelni az áfa-gyűjtőkkel, mert úgy a szoftver már könyvelés közben feldobja a kulcshoz tartalmazó alapértelmezett áfa-gyűjtőt, amelyet elfogadhatunk vagy felülbírálhatunk egy másik gyűjtő kiválasztásával. Könyvelés közben tehát a szoftver három helyen biztosít lehetőséget a gyűjtők megadására:

1. az áfa-kalkulátor használatakor,
2. a könyvelési tételek módosításakor: az áfa-gyűjtő csak az áfa tétel mellett jelenik meg, a főszámlánál, illetve a nettó összeget tartalmazó ellenszámlánál nem,
3. az áfa-gyűjtőket beállíthatjuk áfa-kulcsonként is, így az áfa-kalkulátor használata közben a beállított gyűjtők automatikusan meg fognak jelenni.

Igény szerint a nyitó áfa tételekhez is megadhatjuk az áfa-gyűjtőket. Nyitó áfa tételeinket a Listák / Áfa listák / Nyitó áfa-tételek megtekintése menüpontjában tekinthetjük meg. A nyitó áfa tételek között az előző évből évzárás-évnyitással áthozott, ki nem egyenlített, le nem zárt, levonható áfa tételek szerepelnek.

Ha a beállított gyűjtők alapján adjuk fel adatainkat az ÁNYK programba, az Összegek előnézet oldalon már nem áfa kulcsok szerinti bontást láthatunk majd, hanem az ÁNYK sorait, valamint a hozzá tartozó összegeket.

A megadott gyűjtők – a többi törzsadathoz hasonlóan – évváltáskor átvihetőek az új évbe, mivel azonban a 65-ös bevallás sorai – jogszabályi változásoktól függően – módosulhatnak, év elején célszerű lehet ellenőrizni és szükség esetén újra rögzíteni az áfa-gyűjtőket. Régi áfa-gyűjtőkkel rögzített vagy áfa-gyűjtő nélküli tételeinket áfa-záráskor szinkronizálhatjuk az áfa-kulcsokhoz beállított új gyűjtők alapján. A használatban lévő – legalább egy könyvelési tételt tartalmazó – áfa gyűjtőket utólagosan szerkeszteni nem lehet, ha a Beállítások / Törzskarbantartások / Áfa-gyűjtők oldalán kiválasztjuk valamely használatban lévő áfa-gyűjtőnket, látni fogjuk, hogy a szerkesztési képernyő elszürkült, a beállítások nem módosíthatóak.

A 65-ös bevallás évenkénti új változatának megjelenésével közel egy időben rögzítjük az új bevallás sorait a szoftver adatbázisában, az újévi első szoftverfrissítés telepítése után a szoftverben már elérhetőek lesznek ezek az adatok.

Alapparaméterezés, áfa-gyűjtők »

Az áfa-gyűjtők működéséről és a beállításról részletes leírás az alábbi link alatt található:

Áfa- gyűjtők beállításai

További tudnivalók az áfa-gyűjtőkről »

 

Áfa-gyűjtők alapbeállításai »
Áfa-gyűjtők paraméterezése a törzskarbantartások között »


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések