PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Új napló rögzítése – Könyvelő program


Könyvelésünkben – technikai vagy szerkezeti okok miatt – elválaszthatjuk az azonos típusú, mégis külön naplószámon könyvelni kívánt tételeinket.

Ilyen esetek lehetnek például a faktorálás, a lízing könyvelése, technikai bank napló használata vagy a bankkártyás kiegyenlítések kezelése.

Ha több azonos típusú naplóra van szükségünk a könyveléshez, az alábbi szabályok szerint rögzíthetünk új naplókat. Az utólagosan (kézzel) felvitt napló gyökere nem lehet más naplók gyökerének alábontása, valamint nem lehet más naplók gyökere. Hibás rögzítési kísérlet esetén erről a program figyelmeztető üzenetet küld:

A naplók szerkezetét az első könyvelések rögzítése előtt célszerű kialakítani. Ha később, könyvelés után szeretnénk módosítani a naplók szerkezetén, az adott főkönyvi számra lekönyvelt tételeket törölni kell a rendszerből, majd újra felvinni azokat.

A naplók szerkezetét a Beállítások / Törzskarbantartások menüpont, Napló oldalon alakíthatjuk ki. A napló megnevezésének, gyökerének, sorszámozásának módosításához kattintsunk duplán az adott naplóra, és változtassuk meg a módosítani kívánt paramétert.

A napló sorszámozása mezőben a sorszámozás módját állíthatjuk be. Napló sorszámozási mód választásával a program adott naplón belül adja a folyamatosan növekvő sorszámokat, főkönyvi szám sorszámozási mód esetén pedig a napló gyökeréhez tartozó alábontásokon kapjuk majd a folyamatosan növekvő sorszámokat.

Figyelem! A naplósorszámozás beállítása hatással lehet a téves rögzítések korrekciójában végezhető műveletekre.

Új napló rögzítéséhez kattintsunk az Új gombra. Adjuk meg a napló kódját, típusát, megnevezését, gyökerét, valamint a napló sorszámozásának módját.

A naplók típusa lehet:

S – Szállítók, pl. 455 Beruházási szállítók
V – Vevők, pl. 317 Külföldi követelések
B – Bank, pl. 386 Devizabank
P – Pénztár, pl. 382 Valutapénztár
E – Egyéb (vegyes).

A szoftver könyvelés közben a szállító naplót kínálja fel alapértelmezetten. Ha gyakrabban könyvelünk pl. vevő naplóban, megváltoztathatjuk ezt a beállítást. Kattintsunk a választott napló sorára és nyomjuk meg az Alap napló gombot. Ha véletlenül kattintottunk a gombra, az eredeti állapot visszaállításához a szállító naplót tegyük alapértelmezetté.

icon-tip1.gif

Hasznos tipp: előlegek könyvelése esetén, ha devizás előleg számlák is előfordulnak könyvelésében, célszerű lehet az előleghez tartozó főkönyvi számot (pl. 453) úgy alábontani, hogy minden devizanemnek legyen egy saját előleg főkönyvi száma (pl. 4531 Előleg Ft, 4532 Előleg EUR, 4533 Előleg USD).

Abban az esetben lehet erre szükség, ha korábban 453-as gyökérrel rögzítettünk technikai bank naplót a szoftverben (ez adatátadással fogadott előlegszámlák esetében általában szükséges), mivel bank típusú naplókban a főkönyvi számra rögzített első tétel meghatározza a könyvelhető tételek devizanemét.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések