LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Banki, pénztári tételek könyvelése – Könyvelő program


A bank, a pénztár és a nyitó naplók a többi naplótól kicsit eltérően működnek, a főszámla mellé nem szükséges összeget megadni, ettől függetlenül a szoftver a tétel mindkét oldalát lekönyveli.

Bank és pénztár naplókba történő könyveléskor a főszámla mellé megadható záró összeg mező nem a forgalom összegét várja, hanem a bizonylaton könyvelni kívánt tételek utáni tényleges záróegyenleget (nyitó egyenleg ± forgalom). Ezt nem kötelező kitölteni, ki nem töltés esetén a szoftver automatikusan számolja a záróegyenleget. Abban az esetben javasolt a Záró mező kitöltése, ha bankkivonatunkon sok adat szerepel. Ilyenkor a záróösszeg megadása ellenőrző funkciót tölthet be: ha a tételek rögzítése közben véletlenül kimaradt egy sor (a záróegyenleg viszont adott), a program jelezni fogja, hogy a záróegyenleg nem felel meg a rögzített tételeknek.

Pénztár naplóban történő könyvelés közben a szoftver csak speciális esetekben teszi kötelezővé az ügyfél mező kitöltését. Áfás tétel rögzítése esetén a pénztár naplóban kötelező az Ügyfél megadása. Azért van erre szükség, hogy az áfa-analitika lekérdezése esetén meg megjelenjenek a pénztárban könyvelt tételek is. Ha készpénzes tételeinket nem szeretnénk analitikusan könyvelni, vigyünk fel egy Készpénzes vevők nevű technikai ügyfelet a rendszerbe, és könyvelés közben ezt válasszuk ki a partnertörzsből.

Banki, illetve pénztári tételek rögzítésekor a szoftver lehetőséget biztosít ún. online kipontozásra is, melynek segítségével a kiegyenlítéseket már könyvelés közben hozzárendelhetjük a számlákhoz.

A bank napló abban az esetben kér ügyfelet, ha szállítóhoz vagy vevőhöz tartozó kiegyenlítést rögzítünk a rendszerbe. Ekkor kötelező az ügyfél megadása, mert a későbbi kiegyenlítéseket partner és bizonylatszám alapján pontozhatjuk össze.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések