LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Technikai áfa könyvelése – Könyvelő program


Speciális áfa-tételeinket kézileg is rögzíthetünk a Könyvelő programba. Áfa tételek kézi rögzítésére például kivetéssel megállapított import Áfa összeg rögzítésekor lehet szükségünk.

Kézileg könyvelendő áfa-tételeinket vegyes naplóban rögzíthetjük, úgy, hogy a főszámla az áfa-átvezetési számla legyen (amelyet az alapbeállítások között adtunk meg), példánkban: 3681-es főkönyvi szám. Az áfa főkönyvi számait (466, 467) ellenszámlaként adhatjuk meg.

Ezzel a módszerrel csak speciális áfa-kulcsokra könyvelhetünk, valamint szoftverünk alapbeállításai között is aktiválnunk kell néhány opciót: a Beállítások / Alapbeállítások menüpont, Áfa oldalán pipáljuk be a Speciális lehetőséget, majd állítsuk be az áfa-átvezetési főkönyvi számot (példánkban a 3681-et) az egyéb mezőbe. Import áru vagy szolgáltatás esetén az erre vonatkozó mezők bejelölését követően van lehetőség megadni a használni kívánt áfa-átvezetési főkönyvi számot.

Technikai áfa alapbeállításai

Ezt követően, az áfa irányától függően vigyük fel a szükséges áfa-kulcsokat, a bejövő és / vagy kimenő speciális áfa-kulcsok közé (Beállítások / Törzskarbantartások), Import Áfa esetén az Import áru  és / vagy Import szolgálatatást használjuk.

Speciális Áfa kulcs felrögzítése

Fontos információ!

A vegyes naplóban történő technikai áfa-tételek könyvelése közben mindig ugyanazt a számlaszámot kell megadnunk felülre, főszámlaként, amit az alapbeállítások között beállítottunk. A 466 / 467 főkönyvi számokat ellenszámlaként adhatjuk meg, a tétel könyvelése közben használjuk az áfa-kalkulátort!

Technikai áfa könyvelése

A vegyes naplóban rögzítésre kerülő Áfa tételek (pl.: kivetéssel megállapított import Áfa összege) esetén az Áfa összeghez tartozó adóalap automatikusan kiszámításra kerül, amennyiben a Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Áfa menüpontban bejelölésre kerül a Vegyes naplóban áfa alap automatikus kalkulálása opció.

Vegyes naplóban áfa alap automatikus kalkulálása

A vegyes naplós áfa tétel rögzítésekor az Áfa kalkulátorban az Áfa érték megadását, valamint az Áfa-kulcs kiválasztását követően látható a kalkulált áfa alap.

Kalkulált áfa alap megjelenítése az Áfa kalkulátorban

A funkció bekapcsolása nélkül az áfa alap kalkulálása nem történik meg automatikusan, ebben az esetben a vegyes naplós tétel áfa alap nélkül is rögzíthető.
Ha a funkció nincs bekapcsolva, akkor Áfa kalkulátorban a ikon ikonra kattintva ki lehet számoltatni az adó alapot, amennyiben mégis szeretnénk adóalapot rögzíteni a tételhez. (Az áfa alap kalkulálást az Áfa összeg megadása, illetve az Áfa-kulcs kiválasztása után javasolt lefuttatni.)

Vegyes naplóban áfa alap automatikus kalkulálása_02


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések