PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Devizakonverzió, deviza átváltásának könyvelése – Könyvelő program


Devizakonverzió: deviza átváltása egy másik devizára.

Ha közvetlenül kerül átváltásra, például EUR-t váltunk át HUF-ra, akkor közvetlen konverzió, ám ha EUR-t váltunk CHF-re, és közben HUF-ra, akkor az közvetett / kétszeres devizakonverzió. Kétszeres konverzió esetén az ügyfél kétszer fizeti meg a vételi és eladási árfolyam különbségét.

Forrás

A devizabetét-számla terhelése banki értesítés alapján, a felvett deviza összegével, a devizabetét számlakönyv szerinti értékén. A könyv szerinti érték meghatározása jellemzően a FIFO módszer vagy az átlagár módszer alkalmazásával történik.

T 3899 Pénzeszközök átvezetési számlája – K 3861 Devizabetét számla EUR

A forintösszeg elszámolása a banki kifizetést igazoló bizonylat, és a pénztár bevételezési bizonylat alapján. Elméletileg a bank a devizaszámláról felvett összeget devizavételi árfolyamon forintosítja, hiszen a bank a számlán lévő devizát veszi meg. Ennek ellenére a gyakorlatban van olyan bankok által alkalmazott megoldás is, amely a bank által megvásárolt deviza forintértékét valuta vételi árfolyamon számítja.

T 381 Pénztár – K 3899 Pénzeszközök átvezetési számlája

A devizabetét-számlával kapcsolatban keletkezett árfolyamnyereség elszámolása, ha a deviza könyv szerinti árfolyama alacsonyabb a forintosításkor érvényes árfolyamnál:

T 3899 Pénzeszközök átvezetési számlája –
K 9761 Devizában fennálló eszközök és kötelezettségek árfolyamnyeresége

A devizabetét-számlával kapcsolatban keletkezett árfolyamveszteség elszámolása, ha a deviza könyv szerinti árfolyama magasabb a forintosításkor érvényes árfolyamnál:

T 8761 Devizában fennálló eszközök és kötelezettségek árfolyamvesztesége –
K 3899 Pénzeszközök átvezetési számlája

A bank által felszámított kezelési költség elszámolása, amelyet a bank a devizabetét számláról emel le vagy a számla kifizetés után fennmaradó egyenlegéből, vagy ha a deviza felvétele után nem maradna deviza a számlán, akkor a felvétel előtt kerül levonásra a felvenni kívánt összeg terhére. Ennek forintosítása a devizabetét számlakönyv szerinti árfolyamán történik (FIFO vagy átlagár módszerekkel számítva).

T 532 Pénzügyi, befektetési szolgáltatási díjak (bankköltség) –
K 3861 Devizabetét számla EUR

Forrás

Kulcs-Könyvelés szoftver használata esetén olyan átvezetési főkönyvi számot célszerű választani tételeinknek, amelyhez nem tartozik technikai bank napló és amelyen nem könyveltünk még bank naplós tételeket. Ha az átvezetési számlának választott főkönyvi számon már könyveltünk bank naplóban, az első könyvelés devizaneme meghatározza a főkönyvi számon könyvelhető tételek devizanemét.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések