Készletnyilvántartó és számlázó szoftvereinkben az előző évi számla stornózását két esetre szükséges bontani:

  • Történt év végén új év nyitás
  • Nem történt új év nyitás

FONTOS, hogy a stornózni csak tavalyi évi számlát lehet, korábbi évek számláit nem!

Új év nyitása esetén az előző éves számlák az előző adatbázis évben találhatóak meg.
Ahhoz hogy ezt a számlát stornózzuk, a Karbantartás/Cégváltás menüben az évváltás segítségével át kell lépni az előző évbe (2023.) majd a Bizonylatlisták/Számlák listájában le kell kérni a számlalistát és jobb gombbal a számlára kattintva stornózhatja a számlát.

Stornózáskor megadhatja az esedékességet, teljesítést (ezek megegyeznek az eredeti számla adataival) és mivel ez a stornó számla 2023-as teljesítésű, kiválasztható a számla bizonylatszáma is, vagyis az, hogy /2023 vagy /2024 végződéssel szeretné a stornó számlát elkészíteni. Ilyenkor a /2022-es végződést kell választani, a duplázódás elkerülése érdekében.

evnyitas10.png

Amennyiben nem nyitnak minden évben új évet, az előző éves számlák is a jelenlegi adatbázisban találhatóak.
Ahhoz hogy egy előző éves számlát stornózzunk, a Bizonylatlisták/Számlák listájában le kell kérni a számlalistát és jobb gombbal a számlára kattintva stornózhatja a számlát.

Stornózáskor megadhatja az esedékességet, teljesítést (ezek megegyeznek az eredeti számla adataival) és mivel ez a stornó számla 2022-es teljesítésű, kiválasztható a számla bizonylatszáma is, vagyis az, hogy /2023 vagy /2024 végződéssel szeretné a stornó számlát elkészíteni. Így akár /2023 akár /2024 végződéssel számlázhat, mivel mindkét végződés illeszkedik a sorszámozásba.

evnyitas10.png