Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Rehabilitációs hozzájárulás elszámolása


A 2014 . júniusi verzió letöltése után elérhetővé válik Felhasználóink számára a negyedéves, és éves rehabilitációs hozzájárulás elszámolásának lehetősége. A programban az Adatszolgáltatások/Nav felé menüpontból érhető el.

rehabmenu

Bevallás és megfizetés

A Kulcs-Bérben a 01-es jelű adatszolgáltatás elkészítésére nincs lehetőség, kizárólag a kalkulációt és utalásának lehetőségét biztosítjuk!

A rehabilitációs hozzájárulást a fizetésére kötelezett munkaadó maga vallja be, állapítja meg, és közvetlenül fizeti be az állami adóhatóságnál vezetett számla javára.

A rehabilitációs hozzájárulásra év közben negyedévenként előleget kell fizetni. Az előleg mértéke a mindenkori tárgynegyedévre vonatkozó tényadatok alapján kiszámított éves rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség huszonöt százaléka. Az előleg összegét a munkaadó maga állapítja meg, és a fizetési kötelezettség teljesítésével egyidejűleg vallja be. A negyedik negyedévre előleget fizetni nem kell. A tevékenységét megkezdő kötelezett az első teljes negyedév után köteles először bevallást és előlegfizetést teljesíteni.

A bevallási kötelezettséget a ’01-es bevallás keretében kell teljesíteni. A befizetésre a NAV Rehabilitációs hozzájárulás bevételi számla 10032000-06056281 szolgál. Adónem: 119

A megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztató munkaadó a rehabilitációs hozzájárulás megállapítása céljából nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a megváltozott munkaképességű munkavállaló természetes személyazonosító adatait, a társadalombiztosítási adóazonosító jelét, a munkaképesség változásának, egészségi állapotának, egészségkárosodásának mértékét, a fogyatékosság tényét, továbbá az ezek igazolására szolgáló okirat másolatát. A nyilvántartást a munkáltató a foglalkoztatás megszűnését követő öt évig köteles megőrizni.

A rehabilitációs hozzájárulás e törvény által nem szabályozott kérdéseiben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. A rehabilitációs hozzájárulás a központi költségvetés bevételét képezi.

 forrás: NAV

A kalkulált rehabilitációs hozzájárulás listázására szintén az Adatszolgáltatások/Nav felé opcióban van lehetőség. A számítás után, a felgyűjtés felületén nyomott egér jobb klikkre előugró gyorsmenü segítségével állítható össze lista.

A rehabilitáció hozzájárulás számításának megfelelően a közteherutalás is bővítve lett, azaz a negyedévente fizetendő rehabilitáció hozzájárulás előlegét is felgyűjti. (Célszámlaszám : 119) A hozzájárulás utolsó negyedévében már nem előlegről van szó, hanem éves elszámolásról, amelynek megfizetése a tárgyévet követő február 25. napja. A program az ezt megelőző éves utalást is lehetővé teszi.

X = összes foglalkoztatottak száma
Y = kötelező rehab. foglalkoztatási szint

ha X > 25
és
Y< X*0,05
akkor

Évente— „A” az a fizetendőt mutatja
„A” = X*0,05 – Y * 964.500

Negyedévente előleget kell fizetni és bevallani.

Ebben az esetben a következőt kell alkalmazni
„A” = ((X*0,05 – Y) * 964.500) *0,25=

Megjegyzés: a közfoglalkoztatottak, egyszerűsített foglalkoztatottak nem kalkulálódnak a létszámba.

 

 


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések