Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

GYED EXTRA – Munkavégzés gyed folyósítása mellett



Kire vonatkozik? A szülő 2014. január 1-jétől a gyermek 1 éves kora után, a gyermekgondozási díj folyósítása mellett (a gyes folyósítása mellett is) korlátlan időtartamban végezhet munkát. Ez a rendelkezés a 2014. 01.01-jét megelőzően született gyermekek szüleire is vonatkozik.

— Ha Ön még nem dolgozik, de gyermeke elmúlt már 1 éves, és 2014. 01.01-jét követően szeretne visszamenni, vagy elmenni dolgozni, akkor a munkába állását nem kell bejelenteni a gyed-et folyósító szervnek, csak a munkáltatót kell tájékoztatni, hogy a munkavégzés mellett a gyed-et igénybe kívánja venni. (A gyed folyósításában ez nem okoz változást.)

— Ha Ön munkavégzés miatt 2014. 01.01-jét megelőzően szüneteltette a gyed folyósítását, akkor a szüneteltetett gyermekgondozási díj továbbfolyósítását kérheti. Ebben az esetben a korábban megállapított gyed-et tovább fogják folyósítani a jogosultsági időből még hátralevő időtartamra, a korábban megállapított összegben.

Például, ha a 2012. 09.01-jén született gyermek szülője (aki egyébként a gyermek 2 éves koráig jogosult az ellátásra) 2013. 10. 01-jétől visszament dolgozni, és emiatt le kellett mondania a gyed-ről, úgy a szülő 2014. 01.01-jétől kérheti, hogy részére ismét, azaz továbbfolyósítsák a gyed-et. Ebben az esetben 2014. 01.01-jétől a jogosultsági időből még hátralevő időtartamra, azaz 2014. 09. 01-jéig kapni fogja a gyed-et. Ha azonban 2013.10.01-
jétől heti 30 órában vállalt munkát, és kérte a gyermek után a gyes-t, akkor 2014.01.01-jétől le kell mondania a gyes-ről, csak akkor tudják részére a gyed-et megállapítani. Munkát azonban már korlátlan időtartamban végezhet.

A fentieknek megfelelően a program két új foglalkozási viszonnyal bővült: Teljes munkaidős munkaviszony GYED mellett és  Részmunkaidős munkaviszony GYED mellett , melyek esetében a foglakozási viszonyra tekintettel a biztosítási jogviszony típusához is ez került.

gyedmellettimelo

Ahhoz, hogy ez a jogviszonyok alapadatainál kiválasztható legyen, mindenképpen töltsék vissza az alapértelmezéseket a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok opcióban:

kozostorzsek

A GYED melletti foglalkoztatásnak megfelelően bővítésre került a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás pont, így a jövőben nem feltétele a GYED megszűnésének dátuma kitöltése.

gyedszocho

A GYED melletti foglalkoztatás megkövetelte, hogy a dolgozó jelenlét naptára bővítésre kerüljön a több jelenlét típus ugyan arra a napra történő jelölésével. Ebből kifolyólag tehát új funkcióként érhető el a dolgozó jogviszonyán belül, a jelenlét adatok feltöltésére szolgáló naptár felület.

gyedmellettkeresokep

 

Abban az esetben tehát, ha a foglalkoztató kifizetőhelyi feladatokat is ellát, és a munkavállaló számára egyidejűleg több ellátást folyósít,  - vagy GYED mellett dolgozik, és táppénzen, baleseti táppénzen, gyáp-on van  a dolgozó -a jelenlét adatainál a „felső” , és az „alsó” jelenlétnaptárat is töltenie kell ahhoz, hogy a táppénz számfejtéseknél felajánlja a program a bejelölt ellátások elszámolásának lehetőségét. Az alsó rész az anyasági ellátások rögzítésére szolgál, ami azt jelenti, hogy amennyiben gyermekgondozási díjat (GYED-et), terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS-t) rögzít illetve számfejt, az ablak alján található jelenlétnaptárban is rögzíteni kell, mert a táppénz számfejtés így végezhető el.

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések