Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér 2014. januári verzió (1765)


Megjelenési dátum: 2013. december 20.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

 

 

Évnyitás
2014. évi törvényi és jogszabályi változások
2014 -kiegészítő tevékenységű vállalkozó (nyugdíjas) Eü szolg járulék fizetése–ÚJ foglalkozási viszony
Adatmentő program aktualizálása
Adatszolgáltatás opciók, nyomtatványok lekérése „fejlesztés alatt” címszóval, és megjelent nyomtatványok aktualizálása 2014-re
Számfejtéssel kapcsolatos évközi Mt. változások összes hónapra való alkalmazása
Tagi kivét nyugdíjas jövedelem jogcím átnevezése: Tagi kivét kiegészítő tev. 2014-ben
2014-es Tb naptár
Béren kívüli juttatások kedvezményes határának módosítása, melyek a minimálbér százalékához köthetőek.
2014—hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállaló
Tanulószerződéses foglalkoztatott járulékalapjai
2014-ben megszűnt foglalkoztatói kedvezmények
Kutatók foglalkoztatása után járó adókedvezmény kiterjesztése 2014-től
Várható kiadások, fejlesztések
Egyéb megoldások a Kulcs-Bér 2014-ben:

Évnyitás

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció k

A 2014-es program telepítése után – bármelyik 2014-es cégbe- belépve a Karbantartás opcióból futtatható az évnyitás. A funkció segítségével a 2013-as év adatainak átvételére van lehetőség. elegendő egy céget létrehozni 2014-ben, mert az évnyitás során lehetőség van az összes 2013-as cég csoportos felvitelére. Az évnyitásról részletes- aktualizált- leírást itt talál:  Évnyitás 2014

2014. évi törvényi és jogszabályi változások

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Minimálbér és Garantált bérminimum

2014-es évben a szakképzettséget nem igénylő munkakörök esetében – teljes munkaidő esetén – a legkisebb adható bruttó jövedelem összege 98 ezer forintról  101 500 forintra emelkedett, a szakképzettséget igénylő munkakörök betöltése esetén a teljes munkaidőre meghatározott legkisebb adható munkabér összege 114 ezer forintról 118 000 forintra változott.

Minimálbér 2014 -ben : 101 500 forint/hónap

Garantált bérminimum 2014-ben : 118 000 forint/hónap

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke inflációt követő mértékben, 2014. január 1-től havi 6 810 forintra (napi 227 forintra) emelkedik.

Családi járulékkedvezmény

2014 -re kiterjesztették a családi adóalap kedvezményt a járulékokra is. Ennek megfelelően az 1997 .évi LXXX. tv. azaz az Tbj. változott. Fontos tudnivaló, hogy a családi járulékkedvezményt kizárólag biztosítottként lehet igénybe venni, illetve szja köteles jövedelem esetén!

A családi járulékkedvezmény érvényesítése, és számítása:

Az érvényesíthető családi adóalap kedvezmény összege nem változik 2014-ben sem:
a) egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint,(/eltartott)
b) három és minden további eltartott esetén 206 250 forint.(/eltartott)

Személyi jövedelemadó tekintetében marad az adóalap kedvezmény, tehát továbbra is a személyi jövedelemadó előleg alapját lehet vele csökkenteni.

A Családi járulékkedvezmény esetében viszont nem a járulék alapot kell csökkenteni, hanem a kiszámított járulékösszeget, az szja tekintetében nem érvényesített kedvezmény 16 % -val.

A családi adóalap és járulékkedvezmény nyilatkozat is aktualizálva lett a programban, amely elérhető a „Nyilatkozatok” pontból. Fontos, hogy a nyilatkozat, és a hatályos jogszabályok alapján a munkavállaló arról is nyilatkozhat, hogy nem kéri a járulékkedvezmény érvényesítését. Ennek megfelelően új sorral bővült a dolgozó Jogviszonyok/Bérügyi adatok/Adószámítási adatok és kedvezmények opció. A járulékkedvezmény érvényesítése jelölés itt végezhető el a leadott nyilatkozatok alapján.  Új dolgozó rögzítésekor, illetve az előző évről átnyitott dolgozók esetén is alapértelmezetten bejelölésre kerül. A járulékkedvezmény kizárólag akkor érvényesül, ha az adószámítási adatok és kedvezmények opcióban családi adóalap is rögzítve van. Egyéb esetben nem befolyásolja a számfejtést.

csjk_jelol

Példa:
-  Képviselő Fánknak 550 000 forint a bruttó bére, és van három gyermeke, azaz 206 250 * 3 = 618 750 forintot lehet érvényesítenie az szja alapból havonta.

 ototvenbrutto

 

Hogyan alakul például bruttó 300 000 forintos havi bér mellett egy 3 gyermekes szülő kedvezménye?

 haromszazbrutto

 Minimálbéres, két eltartottal:

 minberes_ketgyerek

ÉRVÉNYESÍTÉSI SORREND:


- Természetbeni egészségbiztosítási járulék
- Pénzbeli egészségbiztosítási járulék
- Nyugdíjjárulék

A családi járulékkedvezmény érvényesítése nem érinti a biztosított társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

Családi járulékkedvezmény egyéni vállalkozó és társas vállalkozó esetében

A családi járulékkedvezmény érvényesítése ebben az esetben sem érinti a biztosított társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

A családi járulékkedvezmény nem csökkenti az egyéni vállalkozó által fizetett és a társas vállalkozó által fizetett járulékot, továbbá azt a járulékkötelezettséget, amelyet az Szja tv. szerint adómentes vagy bevételnek nem minősülő – ide nem értve a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére az adóévben levont (befizetett) tagdíj összegét – járulékalap után kell megfizetni.

Ha az egyéni vállalkozó kivétje, átalányban megállapított jövedelme vagy a társas vállalkozó személyes közreműködői díja nem éri el a törvényben meghatározott, elvárt járulékalapot, akkor a családi
járulékkedvezményt a kivétet, az átalányban megállapított jövedelmet vagy a személyes közreműködői díjat terhelő járulékok erejéig lehet érvényesíteni.

Tbj.29.§(3)… A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese.
Tbj.27.§(2) … A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese.

Az egyéni vállalkozó és a vállalkozó csak a tényleges jövedelem kivét járulékának összegéig érvényesítheti a családi járulékkedvezményt!

Példák:

kivetosszege_garantalminber_ketgyerek

egyenivall_haromgyerek

2014 -kiegészítő tevékenységű vállalkozó (nyugdíjas) Eü szolg járulék fizetése–ÚJ foglalkozási viszony

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

 A Tbj. 37/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„37/A. § Nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó
a) keresőképtelen, gyermekgondozási segélyben részesül,
b) fogvatartott,
c) állat-egészségügyi szolgáltató tevékenysége szünetel,
d) ügyvédi tevékenysége, közjegyzői vagy szabadalmi ügyvivői kamarai tagsága szünetel,
e) egyéni vállalkozói tevékenysége szünetel,
f) foglalkoztatása a munkaviszonyában vagy egyidejűleg fennálló több munkaviszonyában együttesen eléri a heti 36 órát.”

2013.12.31 -ig az f) pont nem volt benne, tehát  ennek megfelelően 2014 -ben egy új foglalkozási viszony került bevezetésre, Társas váll.kieg.tevékenys.(heti 36 ó.mv. mellett) néven. Ezt a foglalkozási viszonyt választva a program nem vonja a 2014 -ben a havi 6810 forint (napi 227 forint) egészségügyi szolg. járulékot.

Adatmentő program aktualizálása

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Aktualizálásra került a Start menü /Minden program vagy Programok/Kulcs-Soft/Karbantartás /Adatmentő és visszatöltő segédprogram működése, mely tartalmazza a 2014 -es év biztonsági mentésének lehetőségét is.

Adatszolgáltatás opciók, nyomtatványok lekérése „fejlesztés alatt” címszóval, és megjelent nyomtatványok aktualizálása 2014-re

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A 2014. januári programverzióban azon nyomtatványok, illetve nyilatkozatok ,melyeknek  formai vagy tartalmi változása várható, nem kérhetőek le a programból. Az illetékes szerv által történt publikálás után természetesen programunkban is frissítésre kerülnek.

A már publikált adó adatlap, illetve nyilatkozat aktualizálásra került.

 

Számfejtéssel kapcsolatos évközi Mt. változások összes hónapra való alkalmazása

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A 2013 -as évközi változások megkövetelték, hogy több opciót, és lehetőséget is biztosítsunk a programban arra, hogy a Munka Törvénykönyvében meghatározott előírásokkal szemben , a munkavállalók részére pozitívan eltérhessenek felhasználóink.  A 2014 -es évben a külön hónapokra történő beállításra már nem lesz szükség, így a 2013 -as decemberi beállítások kerülnek át a 2014 -es cégek Beállítások/Számfejtés beállításai opcióba.

Tagi kivét nyugdíjas jövedelem jogcím átnevezése: Tagi kivét kiegészítő tev. 2014-ben

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Az egyértelműbb programkezelés érdekében az eddig Tagi kivét nyugdíjas jövedelem jogcím  Tagi kivét kiegészítő tev. néven található a programban.

2014-es Tb naptár

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban beépítésre került a 2014 -es Társadalombiztosítási és számfejtési naptár, amely elérhető a Nyomtatványok/ Munkaügyi/Tb naptár opcióban.

tbnaptar


Béren kívüli juttatások kedvezményes határának módosítása, melyek a minimálbér százalékához köthetőek.

A 2014-es minimálbér és garantált bérminimum változásának köszönhetően módosításra kerültek azon béren kívüli juttatások havi, illetve éves összegei, melynek bruttó maximuma vagy kedvezményes határa a minimálbér bizonyos százaléka alapján van meghatározva. 

Fontos! Amennyiben Ön egyedileg létrehozott jövedelem jogcímet, vagy foglalkozási viszonyt használt a 2013 -as évben, évnyitást követően feltétlenül ellenőrizze paramétereit, hogy megfelelnek-e a január 1-től hatályba lépő törvényeknek! Az egyedileg felvitt jogcímekre a frissítés idén sem hat ki.


2014-hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállaló

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A hallgatói munkaszerződések szélesebb körű alkalmazásának ösztönzése céljából mentesíti a törvény a  biztosítási és járulékfizetési kötelezettség alól azon hallgatókat, akiket hallgatói munkaszerződés alapján képzési program keretében vagy a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés keretében foglalkoztatnak. A hallgatói munkaszerződés alapján létrejött jogviszony szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséget sem eredményez ezentúl. Fontos, hogy amennyiben ilyen jellegű jogviszonyban foglalkoztat munkavállalókat, januárban ki kell jelenteni őket a T1041-es nyomtatványon.

Törvényi háttér: Az Új Tbj alapján a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatottak 2014 -től nem minősülnek biztosítottnak.
Tbj. (1997.évi LXXX. tv.)
11. § A biztosítás nem terjed ki:
a)96 külföldi állam Magyarországra akkreditált diplomáciai és konzuli képviselete személyzetének külföldi állampolgárságú tagjára (a továbbiakban: képviselet tagja), a külföldi állampolgárságú háztartási alkalmazottra, aki kizárólag a képviselet tagjának alkalmazásában áll, a képviselet tagjával közös háztartásban élő külföldi állampolgárságú családtagra (házastárs, gyermek), feltéve hogy az alkalmazottra, illetve a családtagra kiterjed a küldő állam vagy más állam társadalombiztosítási rendszere, továbbá a nemzetközi szervezet nemzetközi szerződés alapján mentességet élvező tisztviselőjére (alkalmazottjára) és vele közös háztartásban élő családtagjára (házastárs, gyermek), feltéve hogy kiterjed rájuk a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszere;
b)97 a magyar jogszabályok szerint be nem jegyzett külföldi munkáltató által Magyarország területén foglalkoztatott, harmadik állam állampolgárságával rendelkező és külföldinek minősülő munkavállalóra, ha a munkavégzésre kiküldetés, kirendelés vagy munkaerő-kölcsönzés keretében kerül sor, feltéve, hogy e munkavégzés a két évet nem haladja meg; e rendelkezés ismételten nem alkalmazható ugyanarra a munkavállalóra, ha az előző belföldi munkavégzés befejezésétől számítva három év nem telt el;
c)98 az európai parlamenti képviselőre.
d)a hallgatói munkaszerződés alapján képzési program keretében vagy a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés keretében foglalkoztatott hallgatóra.

Ezzel összefüggésben a Szocho tv. is változott.

Az Eat. 455. § (3) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:
(Nem eredményez adófizetési kötelezettséget)
„d) a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 44. § (1) bekezdés a) pontja szerint a hallgatói munkaszerződés alapján létrejött jogviszony,”

Tanulószerződéses foglalkoztatott járulékalapjai

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

2014. január 1 -től a módosított Tbj. szerint a tanulószerződésben meghatározott díj helyett, a tanulószerződés alapján ténylegesen kifizetett díjat kell alapul venni a járulékalap meghatározásakor. Ezzel párhuzamban a Szocho tv. 2014.01.01 -től kimondja, hogy a kifizetőt terhelő adó alapja – az eddigiektől eltérően- január 1 -től a tanulószerződés alapján ténylegesen kifizetett díj. A tanulószerződéssel foglalkoztatott munkavállalók esetében a 2014-2015 tanévre tekintettel módosításra került a szabadság nyilvántartás, azaz a  jelenlét naptár opció, a „tanulók oktatási szünete 2013/2014″ és a ”tanulók oktatási szünete 2014/2015 jogcímmel módosult.

2014-ben megszűnt foglalkoztatói kedvezmények

2014-ben már nem érvényesíthető, illetve nem jelölhető, a nettó érték megőrző kedvezmény, illetve a Start Plusz, Start Extra, Start Bónusz kártyák 2013. 12. 31-én lejárnak, illetve kifutó a karrier híd program.

 

Következő évre áthúzódó munkaidő keret adatainak megjelenítése a bérfizetési jegyzéken

Kutatók foglalkoztatása után járó adókedvezmény kiterjesztése 2014-től

Kulcs-Bér Light,Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

2011. évi CLVI tv. 462/F § kiegészítésre került:

b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt
munkavállalót foglalkoztató – vállalkozásként működő kutatóhelynek minősülő – kifizető, az őt a munkaviszonyra tekintettel terhelő adóból adókedvezményt vehet igénybe.
(2) Az adókedvezmény összegét a kifizető havonta, az adott hónapban fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyonként külön-külön kiszámított részkedvezmények összegeként állapítja meg. A részkedvezmény egyenlő

b) az (1) bekezdés b) pont szerinti munkavállaló esetében a foglalkoztatott természetes személyt (munkavállalót) az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb 200 ezer forint 14,5 százalékával.
(3) Ha a kifizető a foglalkoztatottat az adómegállapítási időszak egy részében nem, vagy nem kizárólag az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységnek megfelelő munkakörben foglalkoztatta, a munkaviszony alapján ezen adómegállapítási időszakra vonatkozóan részkedvezményt nem érvényesíthet.
(4) Azon hónapra vonatkozóan, amelyben a munkavállaló munkaviszonya kezdődik vagy véget ér, a részkedvezmény az egész hónap tekintetében megilleti a kifizetőt.

A fentieknek megfelelően a dolgozó jogviszony adatain belül, a kedvezményes foglalkoztatás új sorral bővült „doktori képzésben részt vevő/doktor jelölt kedv.” A kedvezmény- a többihez hasonlóan- más kedvezménnyel nem összevonható.

 

doktori

 

Várható kiadások, fejlesztések

Az egészségbiztosítási ellátásokra vonatkozó törvénnyel kapcsolatos módosításokból fakadó fejlesztések folyamatosan kerülnek majd aktualizálásra programunkban, melyek frissítés formájában lesznek elérhetőek.

Ilyen jellegű módosítások várhatóak például : ellátásra való jogosultság egyidejűleg, GYED extra elemei, bevallások aktualizálása

Egyéb megoldások a Kulcs-Bér 2014-ben:

Üzemi baleset : amennyiben 2013 -ról áthúzódó üzemi baleseti ellátásról van szó, a dolgozó táppénz számfejtésének ablakán új opció jelenik meg, amely információt ad az üzemi baleseti táppénz alapjáról. Abban az esetben ha a keresőképtelenség januárban kezdődik, a decemberi baleseti táppénz alap rendszeres és nem rendszeres jövedelemből származó része mutatkozik meg. Áthúzódó ellátás esetén pedig a keresőképtelenséget megelőző hónap jövedelme. A mező értéke szabadon módosítható.

Béren kívüli juttatások kifizetés napjának hatása a bevallásra: 2010 óta lehetőség van arra, hogy a természetbeni/béren kívüli juttatások kifizetésének napját külön megadjuk a Beállítások/Számfejtési beállítások opcióba. Abban az esetben, ha a természetbeni/béren kívüli juttatások kifizetésének napja 1-10 közé esik, a juttatásokat terhelő adót a következő havi bevallásban kell szerepeltetni. Megoldásra került jelen verziónkban az is, hogy amennyiben a fenti beállítást alkalmazzuk, a december havi béren kívüli juttatások adója a január havi összesítőkön látható, mivel ezek a szabály értelmében a február 12 -ig történő bevallásba fog bekerülni.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések