Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók


A kiegészítő tevékenységű (nyugdíj mellett tevékenykedő) egyéni és társas vállalkozókat érintő változás, hogy szűkül azon vállalkozók köre 2012-től, akik kiegészítő tevékenységű vállalkozóknak minősülnek, mivel megszűntek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak, és nyugdíjat már csak az kaphat, aki betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, így az átalakított ellátásokban (szolgálati járandóság, korhatár előtti ellátás, egészségbiztosítási ellátás) részesülők járulékfizetési szempontból sem minősülnek nyugdíjasnak.

A biztosítási jogviszonyt, illetve az abban bekövetkező változást mind az egyéni vállalkozó, mind a társas vállalkozás a ’T1041-es bejelentő és változás-bejelentő lapon köteles közölni.

A továbbra is nyugdíjasnak minősülő kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók által, illetve a nyugdíjasnak minősülő társas vállalkozók után a társas vállalkozások által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke 2012. januárjától havi 6.390,- Ft (napi 213,- Ft). Ezen felül az egyéni vállalkozó és a társas vállalkozó 10 százalék nyugdíjjárulék fizetésére is kötelezett. A nyugdíjjárulék alapja a vállalkozói kivét, illetve a társas vállalkozónak a személyes közreműködése alapján kifizetett, juttatott járulékalapot képező jövedelem.

Több jogviszony egyidejű fennállása esetén az egészségügyi szolgáltatási járulékot csak egy jogviszonyban kell megfizetni.

Járulékbevallás benyújtására továbbra is a 1258 és 1208 számú bevallási nyomtatványok szolgálnak és a járulékok bevallására illetve befizetésére előírt határidők sem változtak.”

Forrás NAV

Kiegészítő tevékenységű tag számfejtése a Bér programban

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések